ZIUA MONDIALĂ A SCRIITORILOR DE PRETUTINDENI

„Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie” – Eugène Ionesco

În întreaga lume, 3 martie semnifică Ziua Mondială a Scriitorilor, moment de celebrare a rolului important pe care îl deţine literatura ca element de dezvoltare a societăţii umane.

Celebrăm cu drag această deosebită zi, a scriitorilor de pretutindeni, artiștii care, prin creațiile lor, ne ajută să intrăm în alte lumi, să ne transpunem în alți oameni, să ne dezvoltăm și să vizităm locuri inimaginabile.

Ziua Internaţională a Scriitorului a fost adoptată și sărbătorită încă din 3 martie 1986, de către Congresul International al Poeților, Eseiștilor și Noveliștilor (PEN=”Poets, Essayists and Novelists” – un grup de scriitori englezi şi francezi, care în 1921 au fondat o organizaţie internaţională a scriitorilor „Internaţional PEN”, pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală a scriitorilor de pretutindeni).

În prezent Clubul P.E.N are peste 130 de filiale în tot atâtea țări și este cea mai mare organizație literară la nivel mondial, care pune accent pe dezvoltarea culturii mondiale prin literatură și deasemenea luptă pentru libertatea de expresie.

În România, Clubul P.E.N a fost înființat în anul 1923, marele romancier Liviu Rebreanu având un important rol în realizarea acestei importante filiala la noi în țară. Odată cu schimbarea regimului politic, și instaurarea comunismului, activitatea P.E.N în România a fost întreruptă, renașterea filialei pornind de la Ana Blandiana în anul 1990, când a creat noul P.E.N românesc la care a invitat toți scriitori și publiciști cunoscuți, încercând să refacă legăturile cu marii scriitori plecați din țară.

Este Ziua Mondială a Scriitorilor, sărbătorită între Ziua Mărţişorului şi Ziua femeii (8 martie), într-o lună în care pe 21 se marchează şi Ziua Mondială a Poeziei, dar şi Ziua Internaţională a Teatrului, pe 27 martie.

Redacția B.C urează membrilor din cadrul Societății Scriitorilor Bistrițeni ”Conexiuni” și tuturor scriitorilor români și străini un sincer   La mulţi ani !