VALENTINE”S DAY VS. DRAGOBETE

Este luna februarie, luna iubirii, luna în care îndrăgostiții își pot alege o zi pe care să o sărbătorească alături de persoana iubită și mă refer aici la 14 februarie (Valentine”s Day) sau 24 februarie (Dragobete), sau de ce nu pe amândouă? Ei bine, iubirea nu se sărbătorește doar într-o singură zi, însă aceste două zile, respectiv 14 și 24 februarie, au devenit deja o tradiție pentru noi românii. Deși Dragobetele este o sărbătoare autentic românească, adânc înrădăcinată în tradițiile strămoșești, în zilele noastre există tendința ca tot mai mulți români să sărbătorească Valentine’s Day, care ușor, ușor a devenit sărbătoarea internațională a dragostei.

Valentine’s Day și-a câștigat popularitatea din mai multe motive, printre care se află și spiritul comercial al americanilor care stiu să scoată ceva profit din aproape orice! Dar dacă pentru alte țări, precum Franța sau Germania, este oarecum justificat acest import, de ce ar fi și pentru noi, care avem deja o sărbătoare proprie a îndrăgostiților? 
Ziua de Valentines’s day nu îl comemorează, cum greșit cred unii încă și acum, pe sfântul Valentin din calendarul creștin ortodox, ci pe pe Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi.
În tradiția populară Dragobetele este considerat fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț, care seducea femeile care îi ieșeau în cale! Spre deosebire de acesta, conform tradiției catolice, Sfântul Valentin a fost un preot ce îi căsătorea pe ascuns pe tinerii care se iubeau. O legendă spune că în vremea împăratului Claudius al II-lea, acesta a decis că bărbații sunt soldați mai buni dacă nu sunt căsătoriți. Și-a dat o lege care să interzică tinerilor bărbați căsătoriile. Dar Valentin, un preot catolic, a considerat decizia lui Claudius o nedreptate și a continuat să căsătorească tineri, în secret. Când a aflat acest lucru, împăratul l-a condamnat la moarte. Până în ziua execuției, Valentin a trimis, din închisoare, scrisori de adio către prietenii săi, în care scria: “Adu-ți aminte de Valentin al tău” (Remember your Valentine).

La români, se spune că cei care se întâlnesc de Dragobete se vor iubi tot anul, precum și păsările se “logodesc” în acest început de primăvară. Se pare că în unele părți ale țării, Dragobetele era sărbătorit pe 1 martie, tocmai pentru că această figură mitologică era crezută a fi vestitorul primăverii. 

Că tot se apropie aceste două zile, cine spune că trebuie să gândești în termeni de Valentine’s Day vs. Dragobete? Poți sărbători ziua îndrăgostiților și pe 14 și pe 24 februarie, nu e nici o greșeală, dar iubirea se poate sărbători și în oricare altă zi din an. Un singur lucru e important: SĂ IUBEȘTI ȘI SĂ FII IUBIT !

Doris Cosma