URCÂND SCARA ÎNGERILOR

În Agrieş, dar şi în sufletele noastre, răsună colindul, stelele clipesc pe cer, iar casele plutesc cu gândul spre patria lui Lerui Ler. Pe la ferestre luminate poposesc îngeri şi copii cu colindul sfânt. Colind din începuturi, când Dumnezeu pe ape se purta cu cerul şi pământul în priviri. Când ninge cu fulgi de argint ascultaţi Grupul Glanetaşul cum colindă. Prin albumul „De tri luni de cân vinim”, realizat de Radio Renaşterea, agreşenii vestesc pe Pruncul din Cer care vine în zori cu dalbe flori. Sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care colindă aceşti tineri coordonaţi cu dragoste şi respect pentru tradiţii şi credinţă de învăţătoarea Floarea Pop. Aşteptam de ani buni un asemenea album care să ne readucă autenticul colindei, de la text, la grai şi la formula în care se colindă, la „rece”, fără împopoţonări inutile.
În noaptea de Ajun, masa este întinsă toată noaptea, focul arde în sobă, iar uliţele satelor răsună de glasul colindătorilor. Cu traista după gât, colindătorii merg din casă-n casă şi strigă la ferestrele luminate: “Sculaţi gazde nu dormiţi/ Că nu-i vreme de durnit / Că soarele-o rasarit/ În oblonu’ boilor/ Şi-n staulu’ oilor/ Şi-n fereastra gazdelor/ Haida gazdă până-n prag/ Să te colindăm cu drag/ Şi iară te băgă-n casă/ Ş-aprinde sfeşnicu-n masă/ Pune oiaga pă masă/ Că-ţi intră Hristos în casă/ C-un mănunci de busuioc/ Sã aibă gazda noroc/ Tăt margând şi stând pe loc/ C-un mănunchi de nintă creaţă/ Să aibă gazda viaţă/ Tăt margând şi stând pe laiţă”.
Nu pot decât să o felicit pe învăţătoarea Floarea Pop pentru tot ceea ce face pentru tradiţiile noastre, să îi declar tot respectul şi preţuirea mea, să îi felicit pe copii şi pe Eugenia Horoba pentru glasurile lor de îngeri mesageri ai colindului, pe Grigore Sâmboan că nu uită de oamenii din satul lui natal, oferindu-ne acest album cu ei, şi să subliniez, încă odată, faptul că sunt mândru că sunt de pe Valea Ţibleşului, de acolo de unde vin aceşti oameni deosebiţi !
Lasaţi Crăciunul în casă? Dacă da, atunci vă invităm să fiţi părtaşi la frumuseţea Crăciunului, ascultând aceste colinde deosebite, aduse în faţa noastră dintr-o vatră de drag şi dor! Cu siguranţă veţi vărsa, ca mine, o lacrimă, amintindu-vă de frumuseţea sărbătorilor de altădată când merele şi nucile de la gazdă valorau mult mai mult decât ceea ce ne oferă societatea modernă. Să nu ne uităm identitatea ! Albumul poate fi procurat de la toate magazinele de specialitate ale Bisericii Ortodoxe şi a apărut cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei şi a Episcopului Macarie şi el fiu al acestor meleaguri.

Menuț Maximinian