TURUL VIDEO AL PALATULUI CULTURII BISTRIȚENE

Palatul Culturii din Bistriţa se inaugurează de mărţişor! În perioada 1-4 martie vor avea loc spectacole cu intrare liberă, dar uşile se vor închide când se ocupă toate locurile din sală. Pe viitor, la toate evenimentele organizate în Palatul Culturii intrarea se va face pe bază de bilet. 

Pentru ca toţi bistriţenii să poată vizita Palatul Culturii, se vor organiza diferite spectacole pe durata a patru zile. Evenimentele gândite de Centrul Cultural Municipal, vor da ocazia celor prezenţi să descopere noua instituţie.
”Vor fi patru zile de spectacol, care vor marca deschiderea Palatului Culturii, evenimentele încep de pe data de 1 martie. În prima zi se va inaugura noua locaţie, vor fi invitate autorităţile locale şi judeţene, dar şi colaboratori şi parteneri din ţară şi din străinătate. Vom organiza un concert de muzică clasică, susţinut de Filarmonica din Iaşi sau Braşov. Va fi un concert format din două părţi, o parte ceva mai deosebită, se va audia muzică din filme, iar în a doua parte va fi un concert tipic clasic cu o soprană şi un tenor. În 2 martie se va marca deschiderea stagiunii de teatru. Aducem actorii Teatrului Naţional din Bucureşti, care vor fi prezenţi cu un spectacol deosebit, o comedie. În 3 martie va fi ziua dedicată muzicii uşoare, spectacolul va fi susţinut de Andra şi invitaţii săi. În 4 martie va fi un spectacol folcloric, avem invitaţi deosebiţi: Dumitru Fărcaş, Cristian Pomohaci şi Sava Negrean. Am ales artişti din zonă şi o să chemăm şi o orchestră ceva mai mare. Deci vor fi patru zile de spectacol, pentru fiecare gen în parte, să mulţumim cât mai multă lume”, a declarat directorul CCM, Dorel Cosma.
Directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, care va administra Palatul Culturii, atrage atenţia bistriţenilor care vor să participe la spectacole că nu se vor accepta în sală decât 340 de persoane, aceasta fiind capacitatea totală, după care uşile se vor închide. De asemenea, împreună cu primarul oraşului, Ovidiu Creţu, s-a decis ca pe viitor accesul la evenimentele organizate în noua sală de spectacole a oraşului să se facă pe bază de bilet.
”Vor fi patru zile frumoase, intrarea va fi liberă, dar rugăm spectatorii să înţeleagă că, în conformitate cu prevederile ISU, nu putem admite avalanşă de lume. Capacitatea este din păcate mai mică decât a fost înainte de renovare. Sunt în total doar 340 de locuri, cu balcoane şi loja de sus, dar este mai spaţioasă, mai confortabilă, s-au pus adevărate fotolii pentru urmărirea spectacolelor. La momentul în care toate locurile se vor ocupa se vor închide uşile. Vom opri accesul în sală, nu riscăm să se anuleze spectacolele sau să ne trezim fără autorizaţie. După această deschidere vom intra într-un sistem de spetacole cu bilete. La toate spectacolele pe care le vom organiza se va intra pe bază de bilet, dar la preţuri modice”, spune Dorel Cosma. 
Aşadar, pe viitor, iubitorii de cultură vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a participa la spactacolele organizate în Palatul Culturii. Practic instituţia îşi propune în acest fel să facă o selecţie a publicului, dar şi să protejeze investiţia de milioane de euro.
”Un spectacol de teatru, de genul celui pe care îl vom organiza la deschidere, se joacă la Bucureşti cu 60-70 de lei biletul, sau pentru concertul lui Andra se plătesc bilete de 70-80 de lei. Noi vom merge pe viitor la toate spectacolele cu bilete de până la 20 de lei. Trebuie să ajungem la această procedură şi nu pentru a face nu ştiu ce venituri la buget, ci pentru a fi siguri că spectatorul vine la un eveniment de dragul actului cultural şi nu pentru a pierde timpul, pentru a sta de ploaie sau de vânt în această instituţie. Încercăm astfel să selectăm publicul, să îl obişnuim cu o anume ţinută. Avem acum dotări deosebit de frumoase, ceea ce impune şi un comportament adecvat. Până acum s-a format un public şi pentru muzica cultă, cât şi pentru teatru sau folclor, cred că am trecut de etapa seminţelor în sala de spectacol sau de lipitul gumei de mestecat pe sub scaun. Palatul Culturii nu este nici al meu, nici al Primăriei, este al urmaşilor urmaşilor noştri. Ceea ce s-a făcut acum, după o sută şi ceva de ani, se va mai face probabil peste altă sută de ani şi m-aş bucura să se păstreze. Ar fi o mare dezamăgire să nu fim în ton cu lumea civilizată, este un bun al tuturor şi trebuie să ştim să-l preţuim”, explică Dorel Cosma.
Pentru momentul inaugural s-a pregătit un imn al palatului, dar şi o poezie dedicată ”Bătrânei Doamne”, care are o nouă înfăţişare. Sălile din cadrul instituţiei au fost şi ele reorganizate, redenumite şi dotate cu tehnică de ultimă generaţie. 
Geta Sângeorzan