Ca în fiecare vară, corul Appassionata al Centrului Cultural Municipal Bistriţa şi-a propus şi în acest an un turneu artistic extern. De această dată a fost să fie la Sankt Blasien în Germania, în apropiere de Freiburg, în cadrul “Internationale Domkonzerte St. Blasien 2015”. Appassionata împreună cu Viva la Musica au avut de susţinut două concerte: unul sâmbătă 15 august începând cu ora 2015 şi al doilea duminică 16 august, în cadrul misei, slujba religioasă duminicală romano-catolică.
Concertul de sâmbătă seara a fost unul mixt de cor şi orgă, partea corală fiind susţinută de noi, iar cea de orgă de prestigiosul organist Heinz Balli din Berna, Elveţia. Locaţia concertelor a fost celebrul Dom din St. Blasien, o biserică romano-catolică cu o arhitectură impetuoasă.
Rigoarea organizării ne-a surprins de la început. Sub presiunea emoţiilor inerente, am ajuns sâmbătă seara în faţa Domului cu o jumătate de oră mai devreme, dar biserica era închisă. Odată cu sosirea noastră au început să sosească şi spectatorii care, Domul fiind închis, au început să se aşeze disciplinaţi la coadă. Am trăit s-o vedem şi pe asta! S-a format o coadă lungă de câteva sute de persoane la intrare pentru un concert al nostru! La ora 20 fix, biserica a fost deschisă şi spectatorii au intrat ocupând absolut toate scaunele, mulţi dintre ei rămânând în picioare. După o scurtă prezentare făcută de gazde, am început prima parte a concertului susţinută din balconul unde este amplasată orga, interpretând următoarele piese:
1. Ave verum – W.A.Mozart (cu acompaniament de pian susţinut de conf.dr. Adina Mureşan de la Academia de Muzică “Gh. Dima” dinCluj-Napoca).
2. Locus iste – A.Brukner
3. The Lord bless you – F.Morris
4. Bogoroditse devo raduisia – S.Rahmaninov
- Christus factus est – A.Brukner
- Alleluia – R.Thompson
- Ave verum corpus – C.Saint Saëns
Această primă parte a concertului nostru a fost fragmentată de două piese interpretate la orgă de Heinz Balli (două studii pentru orgă de R. Shumann şi Sonata pentru orgă de Mendelssohn).
A doua parte a concertului a fost susţinută de noi din faţa altarului bisericii, plasamentul pentru piese “a capella” fiind mult mai favorabil. Am interpretat de aici Concertul nr. 1 de Gavril Musicescu şi două piese dedicate Maicii Domnului (eram în 15 august – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului): Rugăciune, pe versuri de Mihai Eminescu şi Ave Maria, ambele avându-l compozitor pe clujeanul Marius Cuteanu. Am fi vrut să încheiem partea a doua a concertului nostru cu un final apoteotic conferit de ultimele acorduri ale piesei liturgice “Sfânt…” scrisă tot de Marius Cuteanu, dar nu s-a putut. Spectatorii aplaudau în picioare şi nu am putut să ne retragem din faţa unui asemenea auditoriu select şi sensibil, astfel că le-am mai oferit 3 bis-uri. După acestea, am primit emoţionante gesturi de apreciere de la diverşi spectatori care s-au apropiat de noi cu cuvinte de mulţumire adresate în germană sau franceză sau engleză. Era deja târziu, trecut de ora 22 şi noi trebuia să ne grăbim la odihnă pentru concertul de Duminică. La ora 10 începea slujba religioasă pentru care noi aveam pregătită Missa brevis de W.A.Mozart.
Nu este puţin lucru să interpretezi o asemenea piesă în cadrul ceremonialului religios romano-catolic. După unele scurte probleme organizatorice convenite cu preotul slujitor şi solista de la orgă (o japoneză foarte tânără), am atacat prima parte a Missei - “Kirie”. A ieşit bine, ne-am dat seama cât de mult ajută acompaniamentul la pian (susţinut de conf. dr. Adina Mureşan) şi astfel corul a cântat mai degajat în continuare, chiar dacă nu fără de emoţii. Conform ritualului, am interpretat şi celelalte părţi ale Missei respectiv: Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus şi Agnus Dei. După “Dona nobis pacem” ne-am deconectat. Totul ieşise bine! Un “concert”, fără aplauze, dar cu o mulţumire inefabilă pe care ţi-o lasă o asemenea misiune artistică: susţinerea unei Misse de Mozart, direct într-o slujbă religioasă, într-o biserică romano-catolică grandioasă cum este Domul din Sankt Blasien! Cuvintele sunt de prisos. Liniştea aceea totală aşternută într-o biserică imensă, după ultimele acorduri muzicale sublime care, fără amplificare tehnică, revin într-un ecou natural timp de 20-30 de secunde poate fi echivalentul unor aplauze frenetice.
Aşadar, aplauzele potolite cu trei bis-uri după concertul de sâmbătă seara, alaturi de liniştea de după ultimele acorduri ale Missei de Mozart de duminică 16 august au fost pentru noi superba mulţumire după eforturile a multe ore de repetiţie în pregătirea acestui turneu.
Trebuie să recunoaştem că fără tenacitatea, răbdarea şi talentul dirijorului nostru Francisc Mureşan şi fără aportul distinsei sale soţii, conf. dr. Adina Mureşan de la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, nu am fi putut trăi asemenea momente de satisfacţie artistică. De aceea le mulţumim, întâi lor, pentru că având calitatea de muzicieni valoroşi au ridicat şi prestaţia formaţiei noastre pe coordonatele profesionalismului şi consacrării artistice recunoscute într-un context adecvat, internaţional.
Şi nu în ultimul rând, adresăm mulţumirile noastre Centrului Cultural Municipal Bistriţa, Domnului Director Dorel Cosma pentru susţinerea proiectului nostru şi în general a activităţii corului Appassionata, care anul acesta împlineşte 35 de ani de activitate. La sfârşitul lunii octombrie a.c., în concertul nostru aniversar, vom putea prezenta şi publicului din Bistriţa, în Biserica Evanghelică, un concert vocal simfonic ce va cuprinde Missa brevis de Mozart cântată de noi cu succes la Sankt Blasien pe 16 august.
Mulţumirea noastră ar fi ca publicul local să fie prezent la acel concert într-o mobilizare similară cu ceea ce ne-a fost dat să vedem acolo!
Luca Mircea Chira
Preşedinte
Corul Appassionata