TEATRUL MUNICIPAL BAIA-MARE – ”CONU LEONIDA...FARSĂ CU REACȚIUNEA” – UN THRILLER TEATRAL DUPĂ I.L.CARAGIALE !

Stagiunea teatrală 2015 – a continuat la Bistrița, în organizarea Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, director prof.dr. Dorel Cosma și a Primăriei Bistrița, primar ing. Ovidiu Teodor Crețu, marți, 21 aprilie, orele 18:00 pe scena din Teatrul de Vară – cu o comedie parodică după celebra piesă a lui I.L. Caragiale – intitulată, sugestiv ”Conu Leonida... farsă  cu reacțiunea” !

Au evoluat în fața unui public numeros, bistrițean, tânăr și adult, entuziast și avizat – actorii Teatrului Municipal din Baia-Mare, teatru subvenționat de către Primăria municipiului Baia-Mare, care au revenit din nou la Bistrița.

Piesa este una de factură psihologică, căci dintr-o perspectivă contemporană – realizatorii spectacolului fac parcă un plonjon în subconștientul personajelor, în sens freudian prin o supapă a supralicitării fizice a libidoului.

Leo și Safta, două dintre cele 3 personaje își duc, cu aplomb scenic – la bun sfârșit, planul diabolic de asasinare a Efimiței – aici apărând noutatea ludică a spectacolului teatral – nici mai mult, nici mai puțin – decât prin simularea unei ”revoluții” sonore și vizuale scenice !

Să fie și o aluzie fină, discretă, dar perceptibilă la Revoluția din 22 decembrie 1989!

Jocul actoricesc – o scoate în evidență – pe cine alta decât pe victima planului diabolic – Efimița – ce nu pricepe nimic din ceea ce i se pregătește sau joacă – o altă piesă de teatru, în paralel – căci doar dorința sexuală, atât cât mai există – o mai animă din starea de decrepitudine în care a adus-o viața și vârsta a treia, vârsta de bunică față de soțul ei – tânăr și macho. Dar vorba lui Talleyrand, ministrul lui Napoleon: ”Dumnezeu a dat oamenilor cuvintele, spre a-și ascunde gândurile!” ...

Să fie teatrul – doar o palidă sinceritate, descoperirea gândurilor lor diabolice, criminale – de tip Cain – ale oamenilor?! Safta este tânără, cochetă, amanta lui Leo – în dulcea imoralitate milenară a omenirii, executând ca un soldat în fustă ordinele criminale ale iubitului – Leo.

E mai degrabă o dramă – decât o comedie sau o tragicomedie- căci încă de la gondul de început al piesei – parcă se prefigurează moartea Efimiței.

Se prefigurează un viitor sumbru, chiar al unei umanități imorale, criminale, drogate cu sex, într-o tragicomedie sardonică, în care cele 3 personaje intră pe ușa realului costumate în hainele unui adevărat thriller.

Este de remarcat viziunea regizorală – ce încearcă să depășească mai departe de Caragiale – apropiindu-se oarecum – de teatrul absurdului a lui Eugen Ionesco. Se creionează scenic – un scenariu diabolic și criminal al înavuțirii prin căsătorie fără iubire, Leo – macho –sperând să înșele și să acapareze averile unor femei înstărite, aflate în zona biologică – trist-amară a senectuții.

Piesa ne propune – o intrare brutală într-un univers uman halucinant, de coșmar, imoral, fără valori – în dorinșa de înavuțire necuvenită – obținută prin mijloacele minciunii, înșelătoriei, crimei. E parcă realitatea de azi, de pe străzile Terrei.

Distribuția acestui thriller teatral: Leonida – Andrei Dinu, Efimița – Dana Ilie Bărbosu și Safta – Wanda Farcaș. Regia și scenografia este semnată de Claudiu Pintican. Regizor tehnic: Felix Mare. Lumini – Marin Codrea. Sonorizare – Dan Prodan.

Directorul Teatrului Municipal Baia-Mare -  fiind regizorul piesei – d.nul Claudiu Pintican. O reușită artistică, teatrală și a jocului actoricesc!

O tragicomedie absurdă, un thriller teatral ce te îndeamnă la reflecție și meditație, privitor la starea de moralitate a umanității, apropos de marșurile homosexualilor și lesbienelor, de imaginea tristă a caselor de toleranți cu prostituate și ca să încheiem într-un ton optimist dar balcanic – corector specific lui I.L. Caragiale – să exclamăm și noi – dilematic într-un careu de cuvinte încrucișate: ”BRAVOS NAȚIUNE, HALAL SĂ-ȚI FIE ! ”

Alexandru Cristian Miloș