Stagiunea teatrală bistriţeană

Stagiunea teatrală bistriţeană

  

În municipiul nostru s-a constatat o afinitate a bistriţenilor pentru teatru, motiv care a determinat Centrul Cultural Municipal, să aducă pe scenă, piese de teatru profesionist jucate de teatre naţionale importante.

 Stagiunea teatrală permanentă cuprinde 2 spectacole lunare susţinute de teatrele naţionale de la Bacău  şi Turda instituţii cu care avem relaţii de colaborare fructoase.

Am să vorbesc pe scurt mai jos de două dintre spectacole date de aceste teatre în anul acesta,” Năpasta” şi “Angajare de clovn”.

Teatrul Municipal Turda a deschis stagiunea teatrală bistriţeană cu piesa Năpasta, de I.L.Caragiale, regia Horaţiu-Ioan Apan. Subiectul spectacolului este asemănător cu cel din romanul “Baltagul”, este vorba de o femeie care îşi răzbună soţul ucis. În această montare regizorul Horaţiu-Ioan Apan pune accent pe Anca (Maria Salcă), şi pe dorinţa ei puternică şi de nestrămutat de aş răzbuna ”omul” ei, Dumitru.

Spectacolul este încărcat de semnificaţii. Regizorul atribuie acestei drame atribute de tragedie antică. Unul dintre cele mai importante elemente este acela al corului format din bocitoare. Ele o apără pe eroina principală de ruşine, de primejdii, de asemenea maschează cele două decese ce au loc pe scenă, sinuciderea lui Ion şi uciderea lui Dragomir.

Pe urmă a sosit rândul Teatrului Municipal Bacău să aducă magia scenei la Bistriţa, pe scena Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc”.  Actriţele:  Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu au jucat minunat în piesa de teatru “Angajare de clovn”, scrisă de scriitorul român Matei Vişniec, în regia lui Gheorghe Balint.

Regia spectacolului se bazează pe relaţia între actori. Cei trei clovni bătrâni, ieşiţi demult de sub lumina reflectoarelor celebrităţii, aşteaptă înfriguraţi audiţia pentru o nouă slujbă de bufon. Anunţul îi reuneşte pe cei trei vechi colegi de circ, care-şi cunosc ca pe propriile buzunare destinele, viaţa, stilul şi secretele bufonadelor. Încă nu ştiu sau nu vor să accepte că ar putea fi ultima haltă, că de aci înainte nu mai pot avea decât un singur spectator: Dumnezeu.

Nicollo, Filippo şi Peppino sunt, pentru veşnicie, artişti. Ei trăiesc pentru şi prin arta lor, într-o lume care s-a schimbat, în care nimeni nu mai râde la tumbe.

Spectatorii bistriţeni au primit reprezentaţia cu hohote de râs şi aplauze furtunoase.  Ei s-au relaxat, distrat  dar totodată au şi reflectat la soarta omului în lume şi destinul lui implacabil.

Deşi clădirea Centrului Cultural Municipal va intra în curând în renovare directorul instituţiei, Dorel Cosma, promite că va găsi o soluţie, iar aventura teatrală va continua…                                                                                                                     

Gabriel Mihăese