SFÂNTUL ILIE, ADUCĂTORUL DE PLOI, SĂRBĂTORIT ÎN FIECARE AN PE 20 IULIE

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 20 iulie.

Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăți, avem și numele prorocului de Tesviteanul. Se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, dacă ținem seama de faptul că ziua prăznuirii sale este însemnată în calendar cu roșu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt proroc.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria.

Potrivit tradiției, Sovac a văzut la nașterea lui Ilie, oameni îmbrăcați în vesminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Preoții templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Sfântul Ilie fiind cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa seceta asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, a ajuns să fie cinstit și ca cel ce aduce ploi. În Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de secetă, întalnim o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi: „Pentru ca rugaciunile noastre să fie bineprimite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne auda și pe noi și să ne miluiască, cu ploaie și cu bună întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm“.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Proroc Ilie.

Sursa Crestinortodox.ro