SFÂNTUL HARALAMBIE ESTE SĂRBĂTORIT PE DATA DE 10 FEBRUARIE

Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie a fiecărui an. Sfântul Haralambie este cunoscut mai ales datorită faptului că era apărător împotriva ciumei şi a foametei. Acesta este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creştini. 

De-a lungul vieţii sale a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creştinilor de către Septimiu Sever, Sfântul Haralambie a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian. Acesta şi-a închinat viaţa pentru a-l sluji pe mântuitorul nostru Iisus Hristos şi pentru a-i îndruma, sprijini, sfătui şi învăţa pe credincioşi în acea perioadă de persecuţie. 

Lucian, proconsulul cetăţii Magnezia, s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulţi păgâni la creştinism, aşa că a decis să ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu îl tortură şi pentru a îi cruţa viaţă, Lucian îi ordonă lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Văzând faptul că Haralambie a refuzat categoric acest lucru, Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunţă la credinţa să (avea 113 ani).

Proconsulul, văzând că sfântul rabdă durerile, decide să folosească el însuşi instrumentele de tortură pentru a-l persuada pe Haralambie să renunţe la convingerile sale. Începând să îl tortureze pe sfânt, mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânând atârnate de corpul sfântului. Acesta a decis să îl scuipe pe Haralambie, moment în care gura i s-a strâmbat şi i s-a întors la ceafă. Văzând ceea ce a păţit, Lucian îl imploră pe sfant să îl salveze. Sfântul martir se roagă pentru acesta, vindecându-l pe loc pe proconsul. Acesta, văzând minunea îl roagă pe sfânt să îl boteze. Odată cu crestinizarea sa, Lucian pune capăt persecuţiei creştinilor din provincie.

Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever ordonă ca Haralambie să fie arestat şi adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări. Reuşind să săvârşească o serie de minuni şi văzând mulţimea adunată pentru a renunţă la credinţele păgâne şi a-şi însuşi credinţă, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre şi să i se ardă barbaă. Sfântul Haralambie a supravieţuit şi acestei torturi, însă a sfârşit prin a fi decapitat.

Moaştele aparţinând sfântului Haralambie putem găsi şi pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iaşi sau la Catedrala episcopală din Galaţi.