SFÂNTA PARASCHEVA - MARE SĂRBĂTOARE ASTĂZI!

Sfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta si sub numele de Ocrotitoarea Moldovei, este sarbatorita in ziua de 14 octombrie.

Moastele acesteia sunt la Catedrala Mitropolitana din Iasi. An de an, orasul se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din tara, unde credinciosii vin sa se inchine la moastele Cuvioasei. Acesta an, insa, va fi mult mai diferit din cauza pandemiei, accesul la sfintele moaste fiind permis doar locuitorilor Iasului.

Viata Sfintei Cuvioase Parascheva
Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, nu departe de Constantinopol, la inceputul secolului al Xl-lea, din parinti binecredinciosi si de neam bun.

La varsta de 10 ani, in timp ce se afla intr-o biserica, a auzit la Sfanta Evanghelie cuvintele: "Vinde-ti averea ta, da-o la saraci si urmeaza Mie" (Matei 19, 21). Acesta a fost momentul care a decis traseul pe care Cuvioasa Parascheva avea sa-l urmeze: credinta in Hristos si jertfirirea pentru cei nevoiasi. Nu intamplator, toata viata sa, asa cum consemneaza scrieri, si-a impartit hainele si tot ce avea mai de pret celor sarmani si lipsiti de ajutor.

Dupa ce a implinit 20 de ani, a parasit casa parinteasca din Epivat si a plecat intr-un pelerinaj spre locurile sfinte de la Ierusalim. A trecut mai intai prin Constantinopol, unde s-a inchinat la moastele sfintilor din cetate. Aici a cerut binecuvantarea parintilor duhovnicesti si si-a continuat drumul, stand un timp la Calcedon (actualul Kadikoy, in Turcia), mergand apoi in Heracleea Pontului, intr-o manastire inchinata Maicii Domnului.

 


Dupa cinci ani, Cuvioasa Parascheva a ajuns la Ierusalim, hotarand sa ramana pentru tot restul vietii sale in locurile in care au trait Mantuitorul si Sfintii Apostoli. Astfel, dupa ce s-a inchinat la Locurile Sfinte, a mers in pustiul Iordanului, la o manastire de maici, acolo unde traisera Sfantul Ioan Botezatorul si Cuvioasa Maria Egipteanca, ducand o viata aspra si plina de nevointe.

Nevointele Sfintei Parascheva erau multe si grele: "ca bautura intrebuinta apa de izvor, si de aceasta foarte putina; trebuinta asternutului o implinea cu o rogojina, iar imbracamintea era o haina si aceasta foarte zdrentaroasa, cantarea pe buze neincetata, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea inflorea dragostea, iar varful bunatatilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea" (vol. "Vietile Sfintilor").

Ingerul de lumina
La 25 de ani a parasit manastirea din pustiul Iordanului, indreptandu-se din nou spre casa, dupa ce intr-o noapte, in timp ce se ruga, un inger de lumina i-a spus: "Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau, iar sufletul tau se va duce in cer alaturi de Mirele tau pe care L-ai iubit mai mult decat pe parinti, pe rude si toate bunurile din lume!"

 Asadar, tanara Parascheva a plecat inapoi spre Constantinopol, unde, odata ajunsa, s-a inchinat in marea biserica a Sfintei Sofia si la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Vlaherne, gandindu-se incotro sa se indrepte mai departe.

La 27 de ani Cuvioasa Parascheva si-a incredintat sufletul in mainile lui Hristos, pe care-L iubise atat de mult. A fost inmormantata aproape de malul marii. Mai tarziu, in urma unor minuni la mormantul ei, moastele Cuvioasei Parascheva au fost aflate intregi in pamant si s-au pus in biserica din satul Epivat, spre cinstire si inchinare. Aici au stat sfintele ei moaste aproape 175 de ani.

Tradiții și obiceiuri :

Pentru a nu avea probleme, credincioșii nu trebuie să lucreze de Sfânta Parascheva, nici la serviciu și nici acasă. Pe vremuri, la țară, nici măcar focul nu se facea în această zi sfântă.

Tradiția populară de Sfânta Parascheva interzice femeilor să facă treburi în gospodărie și să calce ori coase. Se spune că dacă nu vor ține cont de asta, femeile se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi.

 

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit, tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.

Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor și ocrotitoare apelor, chipul ei este prezent adesea lângă râuri sau fântâni, apa devenind, astfel, tămăduitoare.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sfânta Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.

Este bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin rosu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.