SFÂNTA PARASCHEVA

Sfânta Parascheva a fost mutată de teama apropierii frontului bolşevic, în primăvară lui 1944. Iniţial s-a dorit să fie instalată la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, la poalele Muntelui Cozia, unde se aflau spre adăpostire şi moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Din motive de strategie probabil, până la urmă racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei a fost pusă la adăpost la Mănăstirea Samurcăşeşti – Ciorogârla, unde a stat de la 10 aprilie la 27 octombrie 1944. Probabil după ce ierarhii vremii au tatonat situaţia politică-militară a momentului, s-a decis ca Sfânta să fie aşezată la Catedrala Patriarhală, lângă Sfântul Dimitrie. Adusă cu un autobuz special până la intrarea în Bucureşti, unde a fost pusă pe un afet de tun îmbrăcat în tricolor.

Sfânta a fost însoţită pe drumul spre Catedrală de o escortă militară şi un alai impresionant de preoţi, călugări şi credincioşi, în ciuda vremii ploioase.

La 13 noiembrie 1944, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au plecat spre Iaşi, unde au ajuns la 26 noiembrie, după ce racla a poposit spre închinare şi pe la mănastirile Văratec, Agapia şi Neamţ. În localităţile pe unde a trecut convoiul, ţaranii au ieşit cu flori pentru a o întâmpina pe Sfânta ocrotitoare a Moldovei.

"Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!"

Fie ca Sfântă să se milostivească de noi nevolnicii şi să ne asculte şi nouă rugăciunile la ceasul sărbătoarei celei mari de la Iaşi, mai ales în aceste momente de grea încercare pentru poporul român, spre slava lui Dumnezeu. Amin.