Pe data de 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută şi drept Sfânta Maria Mică. Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi, în acelaşi timp, cea mai mare sărbătoare a toamnei. În această zi, credincioşii merg la biserică, de dimineaţa, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria mare.
Maica Domnului s-a născut din părinții Ioachim și Ana, înaintați în vârstă, ca rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casa lui David și Ana din cea a lui Aaron, așadar erau de neam împărătesc și preoțesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că în trecut, cei care erau lipsiți de copii, erau socotiți ca fiind lipsiți de binecuvantarea dumnezeiască și din acest motiv erau ocărâți de oameni.
Însă Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și le-a dăruit-o pe cea care avea să devină sălațul lui Hristos. Dacă Fiul lui Dumnezeu și-a ales drept mamă pe cea mai bună dintre noi, e de ajuns să înțelegem în ce curăție au trăit părinții ei de s-au învrednicit de un asemenea dar.
Amintim că părinții Ioachim și Ana făgăduiseră lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor închina Domnului. Din acest motiv, Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim la vârsta de 3 ani, iar în acest Templu, Maica Domnului se va pregăti să devină templu viu, adică cea din care Hristos va lua firea omenească pentru a o îndumnezei.
Sursa:crestinortodox.ro