SERBĂRILE BISTRIȚEI MEDIEVALE - DE ZECE ANI ÎN INIMA CETĂȚII!

În perioada 24-26 iunie 2016 s-a desfășurat în vechiul burg transilvan - Bistrița - o nouă ediție a Serbărilor Bistriței Medievale, sub genericul - De zece ani în inima Cetății !

Organizatori - Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Asociația Culturală Bistrița Medievală și Complexul Muzeal Județean B-N și bineînțeles cantautorul și jurnalistul Florin Săsărman. 

Împreună cu bistrițenii numeroși - tineri, adulți, copii și bătrâni deopotrivă - ei primesc călătorii care vin să-și vadă trecutul și porțile de vitejie ale Cetății.

S-au remarcat - dintre activitățile și manifestările culturale - Târgul medieval prin prezentarea de meșteri și calfe călătoare, apoi Rondul Gărzii de Bistrița, momentul festiv și emoționant al deschiderii Serbărilor Medievale ale Bistriței - prin prezența judelui vremurilor de acum - primar Ovidiu Teodor Crețu - ce a lăsat Cetatea Bistriței în seama judelui istoric.

Incitant și apreciat apreciat a fost și momentul dramatic ”Curtea condamnaților” cu un superb spectacol de teatru stradal - ironic intitulat ”Bărbatul bețiv” - unde tânăra și talentata Luana Șeu din Bistrița a evoluat - dovedind certe calități de actriță cu perspective, alături de profesorul și de alți doi colegi de scenă. Teatrul pentru copii ”Alexandru Misiuga” a prezentat ”Turtița”. Luptele cavalerilor și retragerea cavalerilor și domnițelor în istorie - cu torțe și proiecție video - maping 3D - ”În inima Cetății” - au încheiat în triumf frumoasele zile medievale bistrițene. 

Să mai amintim că trupa ”Farfarello” din Germania -  a uimit bistrițenii într-un mini-concert la Centrul Cultural German (Casa Argintarului) și apoi într-un spectacol la Scena Mare de pe Pietonalul ”Liviu Rebreanu”. Membrii trupei din Germania - au prezentat piese celebre - muzicale, inclusiv ”Ciocârlia” din folclorul autohton.

Tot cu acest prilej s-a lansat și albumul muzical al trupei ”Zeit Zone”. 

De 10 ani la Poarta Cetății - vin călători care au auzit că aici este viață și vor să se împărtășească și ei din ea, vin poeții pentru că vor să scrie despre ea, vin copiii pentru că vor să trăiască și ei poveștile de vitejie ale Cetății Bistriței, iar Turnul cu Ceas al Bisericii Evanghelice ocrotește și veghează Istoria de aproape 1000 de ani a Bistriței !

Alexandru Cristian Miloș