SAN GIOVANNI ROTONDO - CAPITALĂ FOLCLORICĂ

          În zilele de 17-19 noiembrie 2023, orașul San Giovanni Rotondo din Italia a devenit capitala folclorică a zonei Pugliese. Dedicată lui Padre Pio, această manifestare grandioasă, a adunat în jurul orașului, nume importante din cultura națională și internațională. Prin efortul Senatorului IGF – Benito Ripoli, aici au fost invitați membrii Biroului Uniunii Mondiale de Folclor IGF. Delegații, din șapte țări, au răspuns acestei invitații, apreciind eforturile organizatorice și calitatea evenimentului.

            Prima seară a exceclat prin concertul de muzică clasică susținut de Marialuigia Martinez, C. Minchilo, M. Villoni, M. Solimando ș.a. A fost o seară minunată în care cultura populară s-a îmbinat cu cultura clasică, demonstrând direct la scenă, că vorbim de o singură cultură universală.

         Cea de-a doua zi a fost dedicată ședinței IGF Board. Delegații prezenți au confirmat calitatea deosebită a gazdelor, în special a Senatorului, Benito Ripoli, care s-a străduit ca toți invitații să beneficieze de condiții excelente.

              Biroul a stabilit sarcini importante pentru fiecare membru și a hotărât ca fiecare membru să gândească o întâlnire în țara pe care o reprezintă. Au fost prezenți delegați din Italia, Franța, Turcia, Israel, Croația, România. Un moment important al ședinței de Birou a fost prezentarea delegației din Republica Moldova. Cuvântul doamnei Silvia Zagoreanu – președinta Federației de Folclor din Republica Moldova și directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, i-a impresionat pe toți cei prezenți. Ca urmare, votul a fost unanim și Republica Moldova a devenit, pentru prima dată, membră a Uniunii Mondiale de Folclor IGF. Discuțiile au continuat cu sarcinile speciale ale fiecărui component al Biroului.

S-a stabilit ca următoarea întâlnire și totodată marea activitate IGF GOLD STAR, Ex. OSCAR, să aibă loc în 2024, la Marsilia, în Franța.

              Concertul organizat seara, în onoarea membrilor IGF și a respectului pentru Padre Pio, a demonstrat încă o dată calitățile organizatorice și artistice, pe care le deține senatorul Benito Ripoli. Am rămas plăcuți impresionați de concertul Gargarensi și de prestația magnifică în poezie și cântec a domnului Benito Ripoli.

         Ne-am întors acasă cu forțe noi, speranțe, emoții pozitive și totodată încântați de frumusețea și valoarea familiei IGF.

Doris Nedelea