REVISTA CULTURALĂ "CONEXIUNI" NR.22

 

  

Anul 2013 adebutat în cultura bistriţeană cu o serie de evenimente care au încântat publicul din municipiu. Aşa cum de câţiva ani ne-am obişnuit, începutul îl reprezintă concertul special de Anul Nou sau de Bobotează organizat în luna ianuarie. A urmat apoi sărbătoarea lui Eminescu şi Premiile Culturii Bistriţene. Chiar dacă uneori controversată, acţiunea intitulată „Premiile Culturii Bistriţene”, este unicul prilej de a le mulţumi public artiştilor noştri care ne-au încântat şi ne-au fost alături pe parcursul unui an de zile.

Dragobetele şi microconcertele în biserică, dar şi apariţia formaţiei „Trio Clasic Bistriţa”, sunt alte manifestări care au pregătit sosireala Bistriţade mărţişor, pentru prima dată, a binecunoscutei „European Royal Orchestra”.

Deşi într-o perioadă de criză, naţională şi europeană oraşul nostru a marcat  şi apariţia unui nou lăcaş de cultură: „Casa cu Lei”, inaugurat în luna martie. Aici îşi vor regăsi locul artiştii bistriţeni, atât plasticieni, sculptori, olari, ţesut-cusut dar şi alţii.

Artişti de mare prestigiu ne-au vizitat în această perioadă şi poate că amintind aici doar două nume ne dăm seama de amploarea evenimentelor: Florin Piersic şi Corina Chiriac.

Literatura şi teatrul au fost la ele acasă în această perioadă. Teatrul din Bacău, Turda au continuat microstagiunea bistriţeană, iar Societatea Scriitorilor „Conexiuni” a consemnat o mulţime de noi apariţii şi nume deosebite din literatura română: Cleopatra Lorinţiu, Liviu Antonesei ş.a.

Cât de importantă şi utilă este revista „Conexiuni” pentru cultura ţării noastre, reiese şi din articolele semnate de nume prestigioase precum: Cornel Udrea, Ioan Radu Văcărescu, Nicolae Băciuţ, ş.a.

Turneul Ansamblului „Cununa de pe Someş” în Egipt a însemnat de asemenea o adevărată cunună de lauri atât pentru ansamblul bistriţean cât şi pentru oraşul şi judeţul nostru.

Despre toate acestea găsiţi mai multe informaţii şi imagini în paginile actualului număr (22) al revistei „Conexiuni”.

 Prof. dr. Dorel Cosma