RECITAL DE POEZIE BISTRIȚEANĂ LA UNIVERSITATEA DIN ISTANBUL

Timp de 3 zile, sub sigla Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, poezia scriitorilor bistrițeni Dorel Cosma, Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu este prezentă la festivalul Ziua Internațională a Poeziei (UNESCO) și la cea de-a XIV-a aniversare a Liceo Poético de Benidorm. România participă la festival datorită invitației primite din partea Asociației Liceo Poético de Benidorm din Turcia și a poetului Mesut Senol.

Evenimentele au debutat la Universitatea Bahceșehir din Istanbul cu lecturi publice de poezie din creația scriitorilor Dorel Cosma, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu, Haydar Ergülen, Hilal Karahan, Mesut Şenol, Elçin Sevgi Suçin, Osman Öztürk și poeți spanioli. De asemenea despre cultura bistrițeană și evenimentele de la Palatul Culturii Bistrița s-a vorbit și la Radio Istanbul. Prima zi a continuat cu o expoziție inedită de colaje cu poezii, urmate de un program muzical oferit de organizatori, în cadrul Clubului de Literatură al Universității Bahceșehir. Manifestările vor continua la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul cu lecturi de poezie, la care vor lua parte cei 3 bistrițeni Dorel Cosma, Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu împreună cu poeții turci Haydar Ergülen, Hilal Karahan, Mesut Şenol, Elçin Sevgi Suçin, Osman Öztürk și alți poeți invitați din Spania. Vor mai avea loc lecturi de poezie și un workshop pe teme lirice internaționale la Institutul Cervantes din Istanbul, cu participarea poeților turci și străini.

După ce literatura de la Conexiuni s-a remarcat din New York până la Paris și în Malaezia, iată o premieră, prezența a 3 scriitori bistrițeni la invitația ICR, care găzduiește un eveniment axat cu precădere pe poeții români în capitala Turciei. Este un bun prilej de a prezenta astfel, o selecție de poezie românească într-un context internațional.

Doris Cosma