propolitica.ro: PARCUL, BUSTUL ȘI REGELE

Epopeea bustului Regelui Mihai din parcul care îi poartă numele nu are niciun fel de final. A fost sau nu a fost… Asociația ”România Eco” susține că e vorba de un demers tipic de ignoranță administrativă, de netransparență și abuz în exercitarea prerogativelor legale. Se cere anularea în contencios a unor decizii ale Consiliului Municipal

Povești încâlcite au fost, sunt și vor fi întodeauna și în jurul unor subiecte care, în mod normal, ar fi trebuit rezolvate simplu și fără a mai da pe afară toate neajunsurile din administrațiile locale, birocrația excesivă etc, etc, etc…

Apariția unui bust de mărimi reduse care îl reprezintă pe Regele Mihai I într-un parc care îi poartă numele pare să fie o chestiune care nu e pe placul unora, place altora, iar o altă parte, destul de numeroasă pare să fie indiferentă. Vorbim de același parc unde tronează impunătorul George Coșbuc, unul din poeții mari ai literaturii române, în același timp un mare traducător al ”Divinei Comedii” scrisă de Dante Aligheri.

Schimbările făcute cam pe ”repede-înainte”?

Despre asta s-a tot scris pe rețelele de socializare, existând o anumită și vizibilă grabă pentru redenumirea parcului dar și pentru instalarea bustului, neînțeles încă de foarte multă lume. În acest context, Asociația România Eco și Ion Lucian Petraș, bistrițeanul care a inițiat petiția pentru salvarea fostului cinematograf ”23 august”, respective ”Omnia” au solicitat primăriei Bistrița documentele și rapoartele care au stat la baza hotărârii de redenumire a Parcului Municipal.

După citirea actelor obținute, Petraș trage și niște concluzii și, pe care le redăm în acest context:

”Prima constatare din analiza acestor documente este că nici monarhiștii, care au înaintat un memoriu și niciunul din factorii de decizie din Primăria Municipiului Bistrița, de la vlădică la opincă nu au știut titulatura oficială a regelui (au semnat ca primarul). Numai comisia pentru denumiri din cadrul Prefecturii a semnalat faptul că titulatura corectă este Regele Mihai I al României. De menționat că în memoriul Clubului Monarhiștilor Bistrițeni se specifică numele greșit în repetate rânduri, element preluat ca atare și în documentațiile direcțiilor de specialitate ale primăriei (semnate de Bungărdean Cristina-pentru architect șef, Cincea Dumitru-director executive DAPJ, Chirleșan Nicolae -director DC), dar și de comisia de urbanism condusă de Munthiu Cristiean. Toți acești decizionali, consilieri și președinți de comisii au trecut cu vederea aspectul esențial, titulatura corectă a suveranului. Mai mult, în proiectul de hotărâre al cărei inițiator este primarul Ioan Turc se menționează aceeași titulatură eronată. Halal cultură (vorba turcului)!

Următoarea observație mai de substanță dacă vreți este că memoriul adresat Primăriei Bistrița este înregistrat încă din 10 mai 2021, o zi memorabilă pentru că este Ziua Independenței de stat și Ziua Regalității (la 10 mai 1866 a fost încoronat Regele Carol). Acest lucru ne dă de gândit. De ce au așteptat din luna mai până cu cinci zile înainte de Centenar să expună public această inițiativă? Una din explicații ar putea să fie lenea, indolența, birocrația, vreun incompetent a uitat de memoriu și la aruncat într-un dosar și a uitat de el. Dar la Primăria Bistrița lucrează numai oameni competenți, departe de mine gândul că această ipoteză ar putea să stea în picioare. Competența și seriozitatea funcționarilor este dovedită zi de zi și anual prin evaluările cu calificative de foarte bine obținute în proporție de 99%. Cine poate contesta așa ceva? O altă explicație este un demers abscons, un interes de a nu publica intenția și de a ocoli dezbaterea publică pe acest subiect, care evident a atras și atrage încă nemulțumiri. Aceasta poate să fie o dovadă că s-a vrut de la început o românească, o șmecherie, un șmen sau un matrapazlâc (limba turcă matrabazlyk=faptă necinstită). Din păcate în toată tărășenia aceasta a fost atrasă o personalitate demnă de respect și care merita mult mai mult respect decât au arătat acești politicieni de provincie cu aere de cultură înaltă. De ce a fost așa de secretă această operațiune? Pentru că în spatele ei stau și două cluburi Lions din Bistrița (aspect invocat în memoriul monarhiștilor)?”, scrie Petraș.

Se cere Prefecturii anularea unor hotărâri de Consiliu Muncipal cu privire la bust și denumire

”Încrezător” în faptul că, instituțiile își fac treaba, Petraș spune că are așteptări de la Instituția Prefectului Județul Bistrița-Năsăud că: ” Îmi va răspunde la solicitarea transmisă de Asociația România ECO prin care am solicitat revocarea hotărârii consiliului local. Prefectura are acest atribut conferit de lege și având în vedere faptul că nu se justifică urgența și includerea hotărârii pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare Prefectura ar trebui să constate nelegalitatea și să solicite Consiliului Local revocarea hotărârii. Aștept cu interes acest raspuns”.

Cât a costat bustul Regelui?

Nici mai mult nici mai puțin de 55 de mii lei, respectiv 11.224 euro. Asta cel puțin spune Petraș, ” prețul unor astfel de lucrări e dificil de evaluat, contează mult autorul (Alexandru Păsat în cazul de față), nu se face la kilogram. Din ce știu eu indirect, prețul este undeva peste media din piață, având în vedere că e o statuie în mărime naturală care e una mică raportat la dimensiunile altor statui (comparați statuia lui George Coșbuc din parc cu cea a regelui)”.

În loc de concluzii: Asociația România ECO susține că schimbarea denumirii parcului municipal s-a făcut la presiunea unor cluburi, deși, spunem noi, schimbarea se putea face întrebând și bistrițenii.

”Pe lângă toate acestea, primarul Ioan Turc afirma în mai multe intervenții TV că nu s-a modificat denumirea parcului, că de fapt parcul era fără nume. În realitate însă din documentele emise de direcțiile de specialitate ale Primăriei rezultă clar că se propune schimbarea denumirii parcului din Parcul Municipal în Parcul Regele Mihai (cum greșit au intenționat să-l denumească). Așadar parcul inclusiv în actele oficiale avea numele de Parcul Municipal, această denumire apare pe toate indicatoarele către parc, schimbarea numelui s-a făcut la solicitarea ținută secretă a unor cluburi din Bistrița, cu acordul primarului. Aceasta este toată tărășenia, așa înțelege primarul nostru să răspundă în fața cetățenilor, iar când este întrebat prin studiourile de televiziune despre acest lucru oftează și face mișto-uri. Dacă 250 de semnături obținute în cinci zile de la bistrițeni nu au contat, de ce au contat trei semnături de la trei cluburi din oraș, domnule primar nu cluburile vă votează dar văd în schimb că ele dictează!”, concluzionează Petraș.

Ce documente există publice la această oră?

1.            Memoriul Clubului Monarhiștilor Bistrițeni nr. 38668 din 10.05.2021;

2.            Proiectul de hotărâre nr. 159/18.10.2021;

3.            Raportul direcțiilor de specialitate din PMB nr. 79769/15.10.2021;

4.            Avizul comisiei de urbanism nr. 159/C /18.10.2021;

5.            Adresa Prefecturii nr. 90446/19.10.2021;

6.            Adresa Prefecturii nr. 91121/20.10.2021;

7.            Avizul Comisiilor de specialitate reunite nr. 163/20.10.2021.

 

Preluare: propolitica.ro