PROGRAM MIERCURI 26 NOIEMBRIE 2014 - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU ȘI LITERATURĂ ”LIVIU REBREANU” !

LA ANIVERSARĂ

În geografia culturală a Transilvaniei şi nu numai, Bistriţa ocupă un loc aparte, consistent, atât prin manifestările festivaliere deja consacrate, cât şi prin seriozitatea prin care oamenii de cultură ştiu să se aplece asupra semnelor şi semnalelor care construiesc spiritul cetăţii, personalitatea acesteia.

Iată că Festivalul Naţional de Teatru „Liviu Rebreanu” a împlinit un deceniu de existenţă, trecând atât prin greutăţile cotidiene pe care le întâmpină cultura atunci când vrea să se exprime, dar şi peste obtuzitatea unor anume persoane, care nu vor să se ridice nici măcar pe vârfuri pentru a privi în ograda vecinului.

Profesorul dr. Dorel Cosma m-a chemat să fac parte din echipa care să pună în aplicare această idee-ofertă adresată bistriţenilor, dar şi trupelor de teatru din ţară şi de peste hotare, pentru a se întâlni cu spectatorii bistriţeni, speciali, unici şi mari consumatori de teatru. Am acceptat invitaţia, ba mai mult, încurajat de succesul primelor ediţii, am îndrăznit să rostesc un gând care mie mi se pare şi acum realizabil: înfiinţarea unei trupe de teatru profesionist la Bistriţa. Lucrurile merg cum merg, aici în România, şi de aceea s-au ivit de fiecare dată alte priorităţi, ca tot atâtea piedici, dar echipa care deja s-a consacrat în Festival nu va lăsa ideea să piară, să rămână doar o momeală culturală cu iz electoral.

Acum, la a X-a ediţie, chiar şi în condiţiile unei improvizaţii obiective, putem consemna o participare aleasă din partea actorilor, o diversitate fantastică de manifestări şi cred că acest festival ar merita o mai bună cunoştere şi recunoaştere în Transilvania, pentru început, cu rugămintea ca televiziunile şi o anume parte a presei să întoarcă privirile şi către acest fenomen cultural, acum, când suntem năpădiţi, sufocaţi şi supralicitaţi cu politichie adesea ea însăşi teatru, dar un teatru de prost gust, minor, agresiv şi needucativ.

Îl rog pe profesorul Dorel Cosma să nu pună niciodată puşca jos, ci alături de alte construcţii culturale, să ceară, în Piaţa Mare, ca visul multor mii de bistriţeni să se împlinească, iar un teatru profesionist, cu numele lui Liviu Rebreanu, să-şi afle locul, ţelul şi menirea în acest Municipiu.

Cornel Udrea

TEATRUL DE PĂPUȘI ”ALEXANDRU MISIUGA” DIN BISTRIȚA

”Motanul Încălțat” de Charles Perault - adaptare și regia Cornelia Apostol

DISTRIBUȚIA

Motanul încălțat - Dănuț Buta;

Stăpânul motanului - Marchizul de Carabas - Elena Pop;

Regele - Daniela Muscari;

Fiica Regelui - Cornelia Vrăsmaș;

Căpcăunul - Adrian Pop;

Vizitiul - Iulia Becheș;

Țăranul - Amaia Ignat;

Animalele Căpcăunului - Mariana Râpan;

Țăranca - Susana Marișca;

Piesa de teatru pentru copii ”Motanul Încălțat” este o adaptare după povestea lui Charles Perault, realizată de Cornel Apostol care semnează și regia acestei piese de teatru.

”ION - BLESTEMUL PĂMÂNTULUI, BLESTEMUL IUBIRII” de Liviu Rebreanu, regia Mircea Mureșan, prezintă Virgil Șerbu Cisteanu - Alba Iulia

Prin filmul ,, Blestemul pământului. Blestemul iubirii”; Titus Popovici şi Mircea Mureşan au descoperit în romanul Ion, dincolo de factura realistă şi de substanţa psihologică a textului, structuri şi rezonanţe de epopee populară, turnându-i materia într-o formă care împrumută şi distilează armonic, înnobilându-le, mijloace ale superproducţiei şi ale serialului de televiziune.

 

MIERCURI - 26 NOIEMBRIE 2014

Ora 9.00  - RADIO – BC – TEATRU RADIOFONIC –

•             „PLICUL” de Liviu Rebreanu.

Ora 12.00 – TEATRUL DE VARĂ

•             TEATRUL DE PĂPUŞI „ALEXANDRU MISIUGA” din Bistriţa 

 „MOTANUL ÎNCĂLŢAT” de Charles Perault, adaptare şi regie de Cornelia Apostol

Ora 17.00 – TEATRUL DE VARĂ – FILM -

•             „ION – BLESTEMUL PĂMÂNTULUI, BLESTEMUL IUBIRII” de Liviu Rebreanu, regia Mircea Mureşan,  prezintă Virgil Şerbu Cisteianu - Alba Iulia