
Luna februarie este un strigăt al primăverii ce se luptă să iasă de sub povara iernii. Sunt româncă, trăiesc, simt rămânește, îmi iubesc țara și limba și nu empatizez foarte tare cu așa-zisele tradiții pe care le copiem de la alte naționalități; îmi iubesc tradițiile noastre de veacuri și milenii chiar, însă nu dezaprob această sărbătoare a SF. Valentin, specifică americanilor, deoarece ne dă prilejul să vorbim o dată în plus despre dragoste. Și nu numai, ci să și elogiem acest sentiment divin prin cântec și vers.
Vorbind despre dragoste, vorbim în primul rând despre Dumnezeu, deoarece „Dumnezeu este iubire”. Și de acolo pornesc toate. Iubim în mii de feluri. Ne iubim părinții, ne iubim copiii, ne iubim neamul și limba sfântă. Ne iubim aproapele, căci omul e „chipul lui Dumnezeu.” O dragoste sfântă purtăm celor dragi mutați în Raiul cel de taină. Într-un cuvânt, iubim viața.
Capitolul 13 al Epistolei I către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel cuprinde cea mai înaltă definiție a adevăratei iubiri umane. Sunt puse în contrapondere aici calități umane și daruri incontestabile, iar dragostea, în raport cu acestea, înseamnă absolutul. Definiția iubirii este dată prin 15 afirmații, cu 15 verbe. Și ce fel de iubire se definește? Nu una fizică, ci una spirituală, nu una efemeră, ci una eternă. Oricâtă înțelepciune am avea, nu vom putea înțelege pe deplin, în limitele noastre umane, și nici nu vom putea exprima cu desăvârșire absolutul iubirii în sens paulin, de aceea descrierea din capitolul 13 al Epistolei I către Corinteni rămâne veșnic deschisă. Însă, dincolo de toate, să ne spunem sufletului aceasta: „dacă dragoste nu e, nimic nu sunt (nu e)”.
Dragostea, frumusețea, lumina din noi au fost exprimate prin vers și muzică în seara zilei de marți, 14 februarie, în studioul AS TV, la „Cafeneaua BC”, emisiune realizată de domnul prof. dr. Dorel Cosma. Invitații acestei sărbători au fost doamna prof. Elena Cîmpan, scriitoare, președinta UZPR, filiala „Răsunetul”, doamna prof. Mirela Rus, membră de asemenea în Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni BC”, secretar general de redacție, precum și trupa Armadia (3 membri ai acesteia), din Năsăud. Toți cei din studio au intrat în atmosfera sensibilă a serii prin cele două piese cu care trupa folk invitată și-a deschis recitalul și, de asemenea, și-au croit drum către inima iubitorilor de gen și de poezie. Piesa „Ecran de rouă” a oferit prilej de aducere aminte, cu dor, de cei plecați în veșnicie, în special de mamele noastre. Sorin Găzdac, sufletul formației, a arătat că sunt 7 membri în trupa „Armadia”, dar pentru genul muzical folk, au pregătit piese cei trei prezenți în studio: Sorin Găzdac, Laura și Nelu. Momentele muzicale, care au transmis o emoție aparte, au fost presărate și s-au îmbinat precum într-o fină țesătură, cu versuri recitate de către scriitorii Elena Cîmpan, Dorel Cosma și Mirela Rus. Versurile acompaniate de acordurile de chitară au alinat doruri, au „cântat” frumusețea, dragostea, viața însăși....De asemenea, au fost elogiați și unii dintre poeții care își scriu, dintre stele, veșnicia.
Farmecul unei poezii constă în faptul că fiecare își regăsește și își trăiește propria sa poveste. Nu există bariere, nu există feude.... Poezia este terapie pentru cel care o scrie, precum și pentru cel care o citește. Este drumul către tine însuți; ea aduce armonie și purifică.
Atunci când versul izvorât din inspirația divină se întâlnește cu cântecul, cu melodia, ceea ce se naște este o vibrație a inimii. Cineva spunea că muzica este acea șoaptă divină care ne vindecă sufletul obosit de tăceri. Platon afirma că: „muzica însuflețește universul, dă aripi minții, zbor imaginației și viață tuturor.” Ea este însăși o lume, este o revelație. Muzica folk, în mod special, este poezie.
Poezia este precum un templu în care intri să te închini frumosului, în orice formă s-ar manifesta acesta. „Poezia este aripa îngerului înmuiată în harul divin ce-i atinge pe cei în adorare.” (Sanda Tulics)
Cele două ore dedicate emisiunii s-au scurs fulgerător de repede, poemele recitate de către scriitorii din studio fiind într-un tandem în care s-au prins și inimile celor din spatele ecranelor. Domnul prof. dr. Dorel Cosma a adus mulțumiri invitaților care și-au luat rămas bun de la ascultător pe versurile cunoscutului cântec, „Vânare de vânt”. Fiecare dintre noi ne-am exprimat bucuria de a trăi asemenea clipe în care, pe aripile muzicii și ale versului, am căutat, am chemat și am transmis oamenilor cu suflet frumos pacea, nădejdea, lumina, dragostea.
„Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață.”
(Grigore Vieru)