Prof. Mirela Rus: SĂRBĂTOAREA BUNEI VESTIRI – SĂRBĂTOAREA VIEȚII. CONCERT EXTRAORDINAR DE PRICESNE

Pe data de 25 martie, sărbătorim femeia creștină, sărbătorim maternitatea. Este ZIUA MAMEI, prin care Dumnezeu a dat vieții frumusețe și desăvârșire. Cea care oferă exemplul desăvârșit al iubirii, al jertfei, este Maica Domnului, această sărbătoare, a Bunei Vestiri, fiindu-i închinată. În această zi s-a dat vestea, prin Arhanghelul Gavriil, a Întrupării Fiului lui Dumnezeu în Sfânta Fecioară, Cel ce S-a făcut Om pentru a noastră mântuire.

Sărbătoarea Bunei Vestiri este ziua în care femeia este chemată să mulțumească pentru darurile primite de la Dumnezeu, este ziua în care celebrăm frumusețea și minunea de a da viață. Prin Sfânta Fecioară a renăscut neamul omenesc, prin cuvântul: „Fie!”. Prin primirea veștii și apoi zămislirea Pruncului Sfânt, este dovedită cea mai înaltă misiune și vocație a femeii, aceea de purtătoare de viață.

. Această zi a femeii creștine aste sărbătoarea VIEȚII, care este adusă în lume prin FEMEIE. Biserica lui Hristos ne oferă modelul suprem de mântuire, fiindcă toate mamele creștine, având ca model desăvârșit pe Maica Domnului, se mântuiesc.

La inițiativa domnului prof. Dorel Cosma, președinte al Uniunii Mondiale de Folclor, interpreți aleși ai cântecului popular, împreună cu părinții care slujesc la altarul Catedralei „Încoronării Maicii Domnului”, pr. protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. paroh Vasile Beni și pr. drd. Emanuel Vidican, ne-au purtat pe aripile rugăciunilor cântate și ale cuvintelor de slavă închinate Maicii Domnului și Fiului Său Dumnezeiesc, aducând prinos și slăvind „Eterna Minune”, vestirea Nașterii Celui ce avea să spele păcatele întregii omeniri pe Crucea de pe Golgota. Momente de pioasă închinare și smerită slavă prin intermediul pricesnelor care s-au înălțat spre Cer din Biserica „Coroanei Maicii Domnului” au fost interpretate de către soliști din 5 județe, care au răspuns cu drag  invitației celui care deține și este o adevărată carte de vizită a culturii bistrițene și românești peste hotare, un motiv de mândrie pentru toți oamenii de cultură și iubitorii de frumos.Gazdele evenimentului au fost domnul prof. dr.Dorel Cosma și Doris Nedelea.  Adevărate imnuri de slavă au răsunat în Catedrala „Încoronării Maicii Domnului” prin glasurilor unor artiști valoroși, dar și ale unor soliști mai tineri, însă foare talentați și dăruiți: Dorina Oprea, solist profesionist în cadrul Ansamblul Profesionist „Mureșul” din Târgu Mureș; Nelu Șopterean, artist emerit ce vine din Alba Iulia, un „adevărat mesager al logosului divin”; Cristina Livia Scurtu, tânără interpretă ce vine de pe plaiuri năsăudene, angajată a ansamblului profesionist „Cununa de pe Someș”; Alina Maria Pop, din Bistrița, ce a fost solist în cadrul ansamblului „Cununa de pe Someș”; Maria Blaga, din Bistrița,  solistă ce a activat în cadrul ansamblurilor folclorice „Cununa de pe  Someș” și „Balada”, scriitoare, realizator de emisiuni folclorice la televiziunea regională AS TV; Florina Bălan, o tânără solistă ce reprezintă zona văii Bârgăului, laureată a mai multor festivaluri de folclor și deținătoare a mai multor premii; Camelia Pașca, fondatoare a Asociației folclorice „La fântâna satului” din Șieu Măgheruș; Teodora Simionca, elevă la Școala Populară de Artă din Bistrița; Crina Prața, ce reprezintă zona folclorică a văii Arieșului, Turda, jud. Cluj; Petre Petruse, o emblemă a județului nostru și o personalitate a culturii și a folclorului meleagurilor bistrițene; Bianca Angela Cionca, de la Satu Mare, membră a ansamblului „Icoane”coordonat de către Ioan Bocșa, o tânără, dar promițătoare speranță a folclorului românesc; Cristina Bugnar, o voce inegalabilă, profesor de canto în cadrul Școlii Populare de Artă, realizator de emisiuni folclorice la AS  TV.

Primarul municipiului Bistrița, domnul Ioan Turc, răspunzând prezent invitației la acest eveniment, a rostit un emoționant cuvânt cu un mesaj biblic. Și, cum „Nihil sine Deo”, „stâlpii ortodoxiei bistrițene”, cei patru preoți care slujesc la altarul bisericii „Coroanei Maicii Domnului”, au adresat cuvinte pline de înțelepciune, de dragoste duhovnicească, dar și de slavă și laudă Maicii Domnului și Bunului Dumnezeu. Părintele profesor Nicolae Feier a adus mulțumiri domnului prof. Dorel Cosma pentru dăruirea cu care aduce în fața credincioșilor bisericii noastre, și nu numai, evenimente încărcate de spiritualitate și de valoare autentică. Aduce apoi un prinos Cuvântului cel dintâi și cel mai sfânt al existenței noastre, Măicuța Sfântă, și prin ea, tuturor măicuțelor noastre, cele de aici și cele din Ceruri, deoarece de Buna Vestire celebrăm maternitatea, Ziua Mamei în sens ortodox. Părintele paroh Vasile Beni înalță o rugăciune prin versurile eminesciene închinate Maicii Domnului. Transmite mesajul de a păstra și de a duce mai departe, generațiilor viitoare, „acest odor sfânt”, reprezentat de pricesne. Părintele dr. Emanuel Vidican arată semnificația dublă a zilei de 25 martie: în primul rând, Praznicul Bunei Vestiri ne aduce încă o dată certitudinea că Maica Domnului trebuie să ne fie dovada vie de credință în împlinirea și Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu. În următorul rând, prin vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătorim mama creștină. Părintele protopop Alexandru Vidican își exprimă emoția și recunoștința față de cei care au adus în Biserica „Coroanei Maicii Domnului” clipe de bucurie duhovnicească,  adevărați „îngeri pe pământ”, după cum îi numește pe soliștii invitați la eveniment, dar și pe cel care a făcut ca să se înalțe spre Cer crâmpeie din sufletele noastre, domnul prof. Dorel Cosma. Bucuria acestei seri, care este „începutul Mântuirii noastre” prin vestea adusă Sfintei Fecioare, a fost exprimată și transmisă prin „rugăciunile cântate” inspirate de Dumnezeu, în care se oglindește sufletul românesc și credința strămoșească.

„În Biserica Slavei Tale stând, în Cer ni se pare a sta.”