Astăzi o amintim pe Iulia Hașdeu, 14 noiembrie 1869 - 29 septembrie 1888.
Fiica lui B.P. Hasdeu știa să citească la vârsta de trei ani, scria la patru, compunea primele poezii la cinci ani, promova clasele primare la opt ani, fiind examinată pentru întreaga programă. A urmat apoi cursurile liceului „Sfântul Sava” din București pe care le absolvă la 11 ani, în paralel frecventând cursurile Conservatorului de muzică din București. „Necesitatea fizică firească în acest admirabil organism de a studia, pricepe şi stăpâni cât mai mult din cunoştinţele spiritului uman o silea să iasă din micile ocupaţii ale claselor gimnaziale”, scria Ionescu Gion în „Portrete istorice” despre Iulia Hasdeu. Urmează cursurile Colegiului Sévigné din Paris, iar din 1880 semnează cu pseudonimul Camille Armand.
La doar 16 ani, în 1886, Iulia Hasdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona. Urma să susţină licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere din cadrul prestigioasei universităţi. „Lampa ei şi vara, şi iarna se stingea cu miezul nopţii pentru a se reaprinde după cinci sau chiar mai puţine ceasuri de odihnă. A trăi era pentru ea a scrie, citi şi cugeta. Iulia Hasdeu străbătea fără încetare întreg universul ştiinţei”, scrie Ionescu Gion în „Portrete istorice“. Iulia Hașdeu se stinge în toamna anului 1888, cu câteva luni înainte de a împlini vârsta de 19 ani. Cu excepția câtorva poeme apărute în timpul vieții, opera sa a fost publicată postum prin grija părintelui său.
A scris multe versuri, piese de teatru, povești și povestiri. Primul ei volum de poezii, „Bourgeons d’Avril”, scris în 1887, a fost publicat doi ani mai târziu.
Unei file - Iulia Haşdeu
Sărmana filă-n care aştern
a gândului comoară
nu ştii câte dureri se cern
când vin spre tine iară.
Ca lumea, rece mă priveşti
mă vezi surâzătoare
dar rana cum s-o potoleşti
când inima te doare?
Sunt rele care nu se scriu
și nu se spun în şoapte,
în ele chinu-i tot mai viu
și sufletul e-o noapte.
Poţi să mă plângi hârtie deci
cu muta mărturie;
ce grea amărăciune
să râzi, când plânsu-nvie!
Preluare: FB/Poeziile noastre