PREVEZA- PRIMA DESTINAȚIE A PROIECTULUI Eco-Herit@ge Matters

Proiectul de parteneriat Erasmus+/ eTwinning ,, Eco-Herit@ge Matters”, 2019-1-PT01-KA229-060791_6, reunește școli din Portugalia-Agrupamento de Escolas Dr. Manuel Gomes de Almeida (coordonator) și Agrupamento de Escolas de Ovar Sul (Portugalia), Italia- I.C. "F. P. Polizzano" Gangi , Croația- Osnovna škola "Retfala", Grecia- 4o Gymnasio Preveza și România- Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean. Acest proiect  se adresează elevilor de gimnaziu, media de vârstă a participanților fiind de 13 ani. Proiectul și-a propus promovarea obiectivelor globale, având ca bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și s-a axat în principal pe promovarea culturii locale și europene, a protejării mediului înconjurător.

Dintre obiectivele proiectului menționăm: încurajarea elevilor de a deveni cetățeni responsabili, conștientizarea importanței prezervării moștenirii culturale și a unui mediu de viață nepoluat, considerarea ecologiei și a culturii ca surse reale pentru un turism sustenabil și oferte pe piața muncii, dezvoltarea spiritului de echipă și a abilităților digitale, îmbunătățirea abilităților lingvistice și de comunicare, creşterea stimei de sine, dezvoltarea creativitătii, a ablilităților sociale,  stimularea cooperării și dialogului.

În perioada 24-30 octombrie 2021 a avut  loc prima mobilitate din cadrul acestui proiect. Aceasta s-a desfășurat în Grecia, fiind organizată de școala 4o Gymnasio Preveza. România a fost reprezentată de un grup de 5 elevi și 2 profesori de la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean: Blidaru Ioana, Mureșan Lara, Săplăcan Ioana, Săsărman Gabriela, Taloș Raul, prof. Cîmpean Emeșe și prof. Mureșan Lavinia.

Activitățile primei mobilități au fost variate: activități de familiarizare cu școala gazdă, cu orașul Preveza și monumentele istorice, activități de cunoaștere a școlilor participante și a elevilor participanți, acțiuni de ecologizare (curățarea unei plaje), workshop-uri în care elevii au realizat o lucrare colectivă, au pictat pe pietre folosind tehnica pointiling, au învățat dansuri grecești. De asemenea, au fost organizate excursii și vizite menite să conștientizeze participanții de importanța prezervării culturii locale și a mediului înconjurător: Muzeul Arheologicși sit-ul Nicopolis, Centrul de tehnologie digitală privind mediul înconjurător, sit-ul arheologic The Oracle of the Dead, excursie cu barca în golful Amvrakikos, orașul turistic Parga etc.

Un eveniment important l-a constituit întâlnirea cu primarul localității și reporterii în Centrul Cultural Municipal. În acest context proiectul Eco Herit@ge Matters a fost diseminat, aplaudat și recompensat prin acordare de diplome.

Ziua de 28 octombrie este o zi importantă pentru partenerii greci, o sărbătoare națională care comemorează începutul celui de al doilea război mondial și rezistența în fața naziștilor. Cu acest prilej am participat la activități specifice: slujba religioasă, depuneri de coroane și parada.

Ultima zi a mobilității a fost una emoțională în care pe lângă premierea elevilor și oferirea de suveniruri, elevi și profesori deopotrivă și-au luat la revedere de la noii prieteni, de la locuri frumoase cu tradiții  de excepție. S-a râs, s-a plâns, s-au făcut promisiuni pentru menținerea legăturilor de prietenie și continuarea promovării obiectivelor proiectului.

Experiența Preveza ne-a dezvoltat atât pe plan profesional cât și personal, ne-a deschis orizonturi noi, ne-a îmbogățit lingvistic, cultural, social și emoțional.

 

Prof. Lavinia Mureșan, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean