Cartea „ Popasuri Duhovnicești la Duminici și Sărbători ” a părintelui Vasile Beni apare la editura „Nosa Nostra” în acest an 2021 într-o copertare deosebită așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă prestigioasa editură. Cartea ne aduce în prim plan un personaj al municipiului Bistrița deosebit de îndrăgit fiindcă, parcurgând paginile acestui volum, nu poți să nu-l recunoști foarte ușor pe părintele Vasile Beni. Chiar dacă cartea nu ar fi semnată, oricine l-ar recunoaște pe blândul autor, mereu cu sufletul deschis și gata să te primească în lumina lui Iisus. Culegerea de predici, meditații, învățături și pilde sunt scrise la fel cum sunt spuse – spre a fi înțelese și spre a pătrunde în cele mai diferite colțuri ale sufletului. Scriitor, poet, jurnalist autorul știe cum să se adreseze cititorului așa cum o face cu profesionalism și dăruire de la înălțimea amvonului sau de la microfonul radioului. Deși încă tânăr, a reușit să deprindă multe din experiența „colegilor de Altar” – protopopul Alexandru Vidican și părintele prof. Nicolae Feier, pe care de altfel îi și elogiază poemul cu același titlu. Împreună cu mai tânărul slujitor Emanuel Vidican, cei patru preoți formează aici la Biserica „Coroana”cei patru stâlpi ai Ortodoxiei bistrițene în jurul cărora gravitează întreaga masă a populației ortodoxe din municipiul nostru.
Țara, Biserica și Mama sunt temele esențiale ale cărții, autorul ghidându-se cu multă grijă spre perceperea și priceperea aspectelor esențiale ale vieții noastre, într-o perioadă în care mare parte a populației și-a pierdut încrederea într-un viitor mai bun iar speranța și crezul rămâne Biserica. Aici suntem îndemnați să poposim să deslușim cu dragoste maternă țara și istoria noastră. Aici, fiindcă „Știu că Isus mă iubește pentru că Biblia asta-mi vorbește”. Chiar dacă „Și sărutul uneori trădează” trebuie să avem încredere și să nu ne pierdem niciodată credința și „Să nu uităm să spunem cât de bine ne face Dumnezeu”. Avem datoria de a ne respecta părinții, de a le înțelege sfaturile, de a ne întoarce cu drag la casa părintească fiindcă „Nicăieri nu-i ca la noi de sărbători”. Învățăturile continuă cu prezentarea simbolurilor din Sfânta Taină a cununiei dar și cu pilde de comportament în viața de familie. Cele 45 de predici, meditații, pilde sunt urmate de 28 de Rugăciuni pentru momente diferite din viața noastră. Bucurie, necaz, dureri , sănătate dar și cei apropiați – părinți, soți, soții, copii, călătorii - toate sunt cuprinse în această parte a cărții, oferind cititorului posibilitatea de a alege în funcție de situația prin care trece.
Cele 14 poezii din finalul cărții ne aduc în față pe poetul Vasile Beni, preocupat de a mulțumi Divinității pentru darurile deosebite cu care a fost înzestrat și răsplătit. Familia, copiii, Biserica și colegii din biserică dar și creștinilor care frecventează Biserica de la Coroana le sunt dedicate versuri frumoase pline de îndemnuri și mulțumiri.„Paginile scrise sunt anii ce au trecut, iar paginile albe sunt zilele și anii care urmează”. Întreaga carte este dominată de semnul Crucii. „ Facem semnul Crucii cu primele trei degete reprezentându-l pe Tatăl, Fiul și Sfântul Duh: Unim aceste trei degete pentru a arăta că nu credem în trei Dumnezei, ci în Unul”. Concluzia acestei recenzii nu poate fi alta decât cea pe care o exprimă chiar autorul într-o adevărată mărturisire de credință.
„Cred că nu există un lucru mai plăcut și mai frumos în fața lui Dumnezeu, cât și în fața oamenilor, ca acela de a-i învăța să facă binele. Pentru că menirea preotului este de a-l apropia pe om de Dumnezeu și pentru a-l pregăti să dobândească viața veșnică.
Dorel Cosma