PE DRUMUL GOLGOTEI- CONCERT DE PRICESNE ȘI MUZICĂ PSALTICĂ

„Hristos a Înviat! Ce vorbă Sfântă! / Îți simți de lacrimi calde ochii uzi / Și-n suflet parcă serafimii-ți cântă / De câte ori creștine o auzi.”               

(Vasile Militaru, „Hristos a Înviat)   

 

Suntem la jumătatea perioadei de Post al Sfintelor Paști și probabil urcușul nostru pe drumul Golgotei, anevoios la început, plin de ispite și temeri, a devenit parte din noi înșine, parte din jertfa mântuitoare. Pentru a ajunge Ziua cea Sfântă în care să putem rosti cu tremur pe buze și cu lacrimi calde brăzdând obrajii, „Hristos a Înviat”, creștinul ortodox se pregătește, își pregătește sufletul pentru a pune, câtuși de puțin umărul la Crucea lui Hristos. Și nu se poate altfel decât printr-o stare de trezvie, prin post și rugăciune, fiecare după nevoința și după putința sa.

Românul a știut dintotdeauna să-și cânte, dorul, dragostea, dar și jalea, revolta, tristețea și necazul. De asemenea, el înalță prin cântec și rugăciunea către Dumnezeu: înaintea Sărbătorii Nașterii Mântuitorului și în Zilele de Crăciun colindă, iar în Postul Mare, înaintea Sfintei Învieri, precum și în Postul Adormirii Maicii Domnului, cântă pricesne închinate Celui Răstignit și Măicuței Sfinte. De aceea, seara de marți, 29 martie, în cadrul emisiunii „Cafeneaua BC”, al cărei realizator este domnul prof. dr. Dorel Cosma, director general AS TV, a fost o pregustare a Sfintei Învieri, prilej de meditație, de părtășie întru dragostea lui Dumnezeu, de  rugăciune, aceasta fiind una cântată.

Într-un decor special, unde lumina lui Hristos și a Sfintei Fecioare se revărsa din icoană, iar în mijlocul studioului, precum și în centrul existenței noastre stătea bine „înfiptă” Crucea Răstignirii, au răspuns afirmativ și cu toată căldura invitației domnului director Dorel Cosma de a participa la un concert de pricesne și muzică psaltică, soliști renumiți ai cântecului popular, precum și un grup psaltic, „Sf. Iosif Isihastul.” Ca un preambul a ceea ce avea să urmeze, au fost ascultate versuri de o extraordinară profunzime și sensibilitate, recitate de către vocea caldă, dar  cu un timbru  grav, a poetului Dorel Cosma, versuri ce aparțin aceluiași Dorel Cosma și lui Vasile Militaru, având ca fundal imagini impozante din „Catedrala Coroana Maicii Domnului” și din Panteonul Bistriței. Completând maiestuos tabloul acesta, cuvintele pline de duh și de învățătură ale părinților Bisericii Noastre au străbătut până dincolo de ecrane, ungând sufletele tuturor precum mirul cel tămăduitor: Părintele Protopop Alexandru Vidican consideră priceasna, muzica bisericească în general, precum un balsam pentru suflet, făcând Cerul să coboare pe pământ. Părintele prof. Nicolae Feier face o referire la muzica bizantină bisericească și la priceasnă, ca un fel de cântare a poporului care-și manifestă credința și care este premergătoare momentului Sfintei Taine a Euharistiei. Vorbește și despre colindă, dar mai cu seamă despre pricesnele specifice perioadei pascale ce își au obârșia și leagănul în lumea satului, care își centra toată activitatea sa în jurul sfintei Liturghii. Părintele Vasile Beni face o analogie între doină, ca manifestare a trăirii sufletului românesc, și priceasnă, ca rugăciune cântată care face posibil ca să privim în Sus și să răspundem chemării atunci când „îngerii ne-ndeamnă: Înviați cu noi!”

            Cea care deschide seara dedicată pricesnei este doamna cântecului popular bistrițean, Cornelia Ardelean Archiudean, care interpretează pricesnele „Pe muntele Măslinilor” și „Cu crucea-n spate trec și-acum”. Mesajul care ajunge la inima ascultătorului este faptul că  „jugul cel ușor” al călătorului visător pe acest pământ este crucea. Din Bistrița, poposim apoi pe meleaguri mureșene, de unde vine solista Dorina Oprea și „rostește” poezia cântată  „Privește, Doamne, pe Pământ”, dar se și întreabă în același fel: „Unde să mă duc eu, Doamne?” Răspunsul este unul singur: omul deznădăjduit, rătăcit și împovărat află milă și mângâiere doar în brațele Tatălui Ceresc. De la Cluj a venit cu mare drag pe meleagurile noastre mioritice, Dorina Golban Șomlea, prof. și interpret de folclor, ce se roagă lui Dumnezeu, spunând: „Doamne Sinte, izbăvește-ne de rău”, interpretând cu pioșenie priceasna „Sub o salcie pletoasă”. Momentul este cu atât mai înălțător cu cât următoarea „rugăciune” o adresează lui Dumnezeu prin cântec împreună cu tânărul vlăstar, Diana Moga: „Pentru Tine, Doamne”. Cele două voci aduc, cu adevărat, „bucuria sfântă” pe pământ și evidențează puterea purificatoare a lacrimii ce curge: „Ție-ți cer iertare ochii care plâng”.

            Partea a doua a emisiunii a debutat cu două pricesne ce au umplut studioul, dar și inima omului însetat de Dumnezeu, ale solistei și realizatoarei de emisiuni TV, Maria Blaga: „Am venit la Tine, Doamne” și „Lasă-mă să plâng, Doamne, la poarta Ta”. Versul ne vorbește despre tâlharul devenit Copilul lui Dumnezeu, al cărui suflet deseori e scăldat în lacrimi. Din nou privirea și atenția ascultătorilor s-au îndreptat spre zona Mureșului, de unde Nelu Șopterean vine să-L roage pe „Doamne, Dumnezeul meu” ca „În iubire să toarne har / Să mă-ntorc la Tine iar”, căci „fiecare-și are greutatea sa, / Numai Tu, Stăpâne, ne poți apăra.” O preafrumoasă priceasnă închinată Măicuței Sfinte, interpretează solista bistrițeancă, Alina Maria Pop: „Dă mâna, Maică, să nu pier!”. Am urcat apoi cu toții pe scara frumuseții cântului bisericesc, dumnezeiesc, aș putea spune, cred fără a exagera, datorită vocilor asemeni glasurilor de heruvimi ale tinerilor teologi din grupul psaltic „Sfântul Iosif Isihastul”, al cărui membru fondator, Vlad Sărmaș, bistrițeanul nostru, a fost un merituos participant și câștigător al emisiunii-concurs „Vedea populară”. Seara de pricesne s-a încheiat într-un mod apoteotic, printr-o priceasnă a interpretului Cristian Pomohaci cu un mesaj covârșitor: „Jos, sub crucea răsturnată”, sub fiecare cruce stând un „Iisus care plânge”, apoi cu o alta, pe care solistul o înalță spre Dumnezeu împreună cu cei trei tineri: „Iisuse-al meu, prieten bun”. La ora târzie, dar tainică a serii, glasurile tuturor îngână: „Noapte bună, scump Iisus!”

            Gazda emisiunii și a concertului de pricesne, domnul prof. dr. Dorel Cosma, mulțumește cu cădură tuturor celor care au făcut ca această seară să fie un adevărat regal de muzică religioasă, un adevărat poem închinat lui Dumnezeu și Sfintei Sărbători a Învierii.

            „O, dacă-aceste legi de-a pururi sfinte

            În aur măcar azi Te-au îmbrăcat

            Cu serafimii-n suflet imn fierbinte

            Ai drept să cânți: Hristos a Înviat!”

                                       (Vasile Militaru, „Hristos a Înviat”)

PROF. MIRELA RUS