O ZI DE SĂRBĂTOARE PENTRU MINORITĂȚI LA PFINGSTFEST 2015

Duminică, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XV-a ediţie a festivalului "Pfingstfest", intitulat totodată şi festivalul tuturor etniilor din România. Costume reprezentative, muzică tradiţională, dansuri greceşti, indiene, poloneze, ţigăneşti, ucrainiene, săseşti, şvăbeşti, maghiare dar şi o percuţie corporală impecabilă, au contribuit ca ediţia din acest an să adune cât mai mulţi bistriţeni în centrul istoric.

Evenimentul a debutat cu o paradă a costumelor populare, prezentate de formațiile invitate la festival. Traseul pe care s-au deplasat ansamblurile a fost Piața Morii - scena de pe pietonal, după care reprezentanții fiecărei delegații au urcat pe scenă, alături de primarul primarul ing. Ovidiu Teodor Creţu, directorul Centrului Cultural Municipal, Prof.Dr. Dorel Cosma, preşedintele Partidei Romilor BN, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German BN, Eckehardt Zaig, dar şi reprezentanţi ai Bisericilor.

În deschiderea festivalului, Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița a cântat Imnul de Stat al României și pe cel al Uniunii Europene după care a avut loc o binecuvântare ecumenică oficiată de reprezentații bisericilor istorice.

Primarul Bistriței, ing. Ovidiu Teodor Crețu, a transmis concitadinilor prezenți în număr mare la manifestare că ” Acest festival a luat naştere în urmă cu 15 ani în localitatea Livezile şi e o creaţie a dr. Dorel Cosma, care a vrut să marcheze Rusaliile printr-o manifestare culturală în care etniile să-şi găsească locul. Am preluat în urmă cu cinci ani organizarea festivalului, aici la Bistriţa, datorită faptului că municipiul are capacitatea şi forţa financiară şi logistică să organizeze un astfel de festival. Din punctul de vedere al etnicităţii, Bistriţa este un exemplu pentru România şi aş putea spune şi pentru Europa. Aici la Bistriţa, de-a lungul secolelor, au trăit etnii diferite: saşi, unguri, romi, evrei, armeni şi alţii alături de români în condiţii bune. Astăzi, printr-o bună convieţuire nu se înţelege ceea ce se înţelegea în urmă cu 500 de ani dar cert este că la Bistriţa aceste etnii, care au presupus culturi şi confesiuni diferite, au dus o viaţă armonioasă, în care plusul fiecăreia s-a adăugat la un plus general şi nu au apărut conflicte ca în alte părţi”.

După partea oficială a deschiderii festivalului, a urmat recitalul Orchestrei Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, după care a intrat ansamblul de dansuri ucrainiene ”Kozachok” – Suceava, ansamblul de dansuri greceşti ”Efthimos” – Braşov, ansamblul de dansuri ungureşti din Voivodeni (Mureş), ansamblul de dansuri poloneze “Solonczanka” – Suceava, ansamblul de dansuri italiene ”D-Fantasy” – a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistriţa, ansamblul de dansuri armene ”Hayakaghak” – Gherla, ansamblul de dansuri “BN Ritm” – Bistriţa, ansamblul de dansuri săseşti ”Regenbogen” – Bistriţa, ansamblul de dansuri ţigăneşti ”Lo Romengo Ili” – Sâncraiu de Mureş, ansamblul de dansuri greceşti “Katharsis” – Botoşani, ansamblul de dansuri lipovene ”Trandafiraşii” – Iaşi.

O zi frumoasă de iunie în care muzica, dansul şi voia bună au fost pe primul loc.