O DATĂ-N VIAȚĂ IULIANA TUDOR I-A PREZENTAT PE RUSOAICA SAVA NEGREAN BRUDAȘCU, FRANȚUZOAICA CORNELIA ARDELEAN, SPANIOLUL CRISTIAN POMOHACI ȘI SÂRBUL AUREL TĂMAȘ

Gala Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ediţia a 20-a, a adus în Centrul Bistriţei, mii de spectatori, dovedindu-ne încă o dată că suntem iubitori ai folclorului, care merită mai multe acţiuni la scena de pe Pietonalul bistriţean, inclusiv la „Zilele Bistriţei”.
O seară a eleganţei folclorului internaţional prin aducerea cu „O dată-n viaţă”, prin glasul unor nume reprezentative ale folclorului românesc a unor şlagăre din repertoriul oaspeţilor veniţi la „Nunta Zamfirei”. Astfel, i-am admirat pe artiştii Sava Negrean Brudaşcu (o veritabilă rusoaică), Alexandru Pugna, care a adus cântecul ucrainean, Cornelia Ardelean Archiudean, cu un cântec pescăresc din Franţa, Cristian Pomohaci (în calitate de spaniol, secondat de Antonio), Mirela Petruş şi o piesă din Bulgaria, Marioara Sigheartău (care a reprezentat Israelul), grecul Petre Petruse, italianul Marcel Avram, sârbul Aurel Tămaş şi Ana Maria Marti (cu o piesă din Polonia). Artiştii au demonstrat că sunt cu adevărat profesionişti, putând accepta orice provocare, iar prestaţia lor a fost aplaudată de bistriţeni, care i-au văzut în straiele altor popoare, cântând piese recunoscute de publicul larg. Prezentarea acestor momente deosebite a fost asigurată de îndrăgita realizatoare a Televiziunii Române, Iuliana Tudor, care le-a mulţumit încă o dată bistriţenilor pentru faptul că în 2001 au fost cei care au acceptat provocarea de a prezenta, pentru prima dată, un amplu eveniment (atunci alături de Ionuţ Fulea), curajul dat de bistriţeni făcând-o să accepte mai apoi rolul de prezentator al TVR, iar astăzi să devină una dintre cele mai apreciate vedete TV.
La Bistriţa, Iuliana Tudor a fost însoţită de Elise Stan, cunoscută realizatoare a unor emisiuni care adună în arhiva TVR clipe ce se înscriu în istoria de aur a televiziunii. Iuliana Tudor a dat gir evenimentului prezentând cu eleganţă şi profesionalism vedetele ţării, cele care au venit să salute alaiurile de peste mări şi ţări, prezente la „Nunta Zamfirei”. Nu doar că am demonstrat că putem cânta din folclorul oricărui popor, ci am venit şi am întărit încă o dată frumuseţea folclorului românesc prin cântecele patriotice aduse de Sava Negrean Brudaşcu, prin repertoriul năsăudean a lui Cristian Pomohaci, prin şlagărele lui Petre Petruse, prin modul în care Aurel Tămaş ştie să interacţioneze cu publicul, dar şi prin cântecele aduse de Marioara Sigheartău, Marcel Avram, Mirela Petruş, Ana Maria Marti.
Un punct aparte a fost momentul de nuntă, adus în scenă de Alexandru Pugna şi Anuţa Motofelea, care au prezentat cântece din ceremonialul celui mai frumos moment din viaţa unui cuplu, nunta, de la iertăciunile mirilor, la strigăturile pe drum, datul găinii şi jocul miresei. A fost un punct care ne-a reamintit de frumuseţile clipelor de altădată aduse pe marile scene ale ţării de Alexandru Pugna şi Valeria Peter Predescu, amintind aici doar „Cerbul de Aur”.
În cadrul Galei, fiecare ţară a susţinut reprize de dans, admirate şi ele de bistriţenii care nu s-au clintit nici măcar o clipă de la maratonul folcloric ce a durat cinci ore, până la 1 dimineaţa, reamintindu-ne încă o dată de clipele frumoase petrecute de-a lungul timpului la cel mai mare festival al bistriţenilor, dar şi cel mai mare din ţară, cu invitaţi din străinătate, după cum aprecia Elise Stan. În cadrul evenimentului a fost lansat şi suplimentul „Bistriţa culturală news”, care conţine imagini şi gânduri despre cele cinci zile de festival.
Preşedintele festivalui, dr. Dorel Cosma, a acordat placheta şi însemnele tuturor celor care au contribuit la realizarea amplei manifestări. Merită, încă o dată, aprecierea noastră primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, care i-a primit aşa cum se cuvine pe oaspeţi, fiind în fiecare seară alături de ei, feliciutându-i şi transmiţându-le mesajul bistriţenilor.
20 de ediţii ale Festivalului „Nunta Zamfirei”, un brand gândit de prof. dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, cu mii de artişti veniţi din toate colţurile lumii la Bistriţa, cu mesajul de pace şi prietenie, fiind, mai apoi, cei mai buni ambasadori ai meleagurilor noastre. Mii de clipe în care sufletele bistriţenilor au tresăltat de bucurie, în care tradiţiile popoarelor au fost aşezate la loc de cinste în burgul nostru.
Pentru toate aceste lucruri, Dorel Cosma, împreună cu echipa lui, merită felicitările noastre şi respectul bistriţenilor, pentru că, după cum spunea şi Iuliana Tudor, despre Bistriţa s-a auzit în lumea largă prin intermediul Festivalului „Nunta Zamfirei”, motiv pentru care multe oraşe din ţară ne dau ca exemplu pentru un eveniment care stârneşte interesul publicului, dar şi al ţărilor care an de an doresc să vină la Bistriţa.
Cortina a fost trasă peste ediţia cu numărul 20, oadată cu artificiile ce au luminat bolta Bistriţei, iar Zamfira a fost onorată prin prezenţa a mii de bistriţeni, cărora trebuie să le mulţumim pentru modul în care au ştiut să vibreze la prestaţia fiecărei ţări. Povestea continuă, pentru că, prin prezenţa lor, bistriţenii au demonstrat că este cel mai important eveniment de la scena de pe Pietonalul Bistriţa.

Menuț Maximinian