Năvalnicii Împărăției: Personalități ale Vechiului Testament în căutarea lui Dumnezeu

Cartea de care vorbim, îl are ca autor pe Preasfinția Sa Episcop Benedict Bisțrițeanul, apărută la EdituraRenașterea, Cluj – Napoca 2022.

În paginile acestei cărți, autorul arată și motivul pentru care îl preocupă personalitățile marcante din istoria Vechiului Testament: ”Mereu am fost fascinat de oamenii lui Dumnezeu din mijlocul Poporului ales care cu o forță extraordinară, l-au căutat, l-au cercetat, în mijlocire, în descoperire, dar și în deznădejde, în păcat, înl epădare și mai ales în pocăință și în dragoste”.

Personalitatea Patriarhului Avraam pomenit de 318  ori în Sfânta Scriptură, este numit alesul lui Dumnezeu și părintele poporului ales, ”Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob”.

”Sânul lui Avraam” ( Luca 16, 23) este siguranță, căldură, protecție și dragoste. În sinteză, Avraam este ”prietenul lui Dumnezeu” ( Iacov 2,23).

Un moment istoric din viața marelui patriarh, este întâlnirea surprinzătoare, cu cei Trei Oameni la stejarul Mamvri ( arătareaSfinteiTreimi) -  ( Facere 18).

La salvarea cetății Sodoma avem de-a face cu un Dumnezeu deschis la dialog cu oamenii, mijlocitor, arătându-și disponibilitatea de-a salva cetatea și locuitorii ei.

Ceea ce îl caracterizează pe alesul lui Dumnezeu, Avraam este, ascultarea, curajul de-a dialoga cu Dumnezeu și încrederea în Dumnezeul poporuluisău.

Al doilea personaj din cartea Preasfinției Sale, este Isaac și apoi Iacov cel de-al treilea patriarh, care ocupă un loc aparte între personalitățile biblice, din care provin cele douăsprezece triburi ale poporului Israel.

Un alt nume binecuvântat și important în șirul conducătorilor poporului Israel, este Proorocul Moise, văzătorul de Dumnezeu. Viața sa începe în Egipt, în exil, salvat de la moarte prin mâna fiicei lui Faraon. Avea Dumnezeu un plan cu pruncul salvat din apă, de-a fi un ” ales” în istoria mântuirii poporuluievreu.

Lui I se arată Dumnezeu în rugul ce ardea și nu se mistuia, ( Ieșire 3 ), se pune garanție și se face răscumpărare pentru poporul pe care îl conduce spre Țara Făgăduinței.

Pe Moise, marele conducător al concetățenilor săi de-ai scoate din robia Egiptului, l-a ales Dumnezeu de-a fi mesagerul și omul de încredere, de-a transmite voia Sa și de-a pune rânduială în viața lor morală, prin Decalogul primit și transmis.

Urmașul Proorocului Moise este IosuaNavi ”iscoditorul lui Dumnezeu”, un adevărat commandant military dacă ne gândim cum a cucerit Canaanul și va conduce poporul în” țara unde curge lapte și miere”.

Cucerirea Ierihonului este după toate normele militare și strategice, cu istețime și inteligența, de care Dumnezeu s-a folositpentru ” poporul Său”.

David, un alt personaj descrie cu priceperea și sensibilitatea autorului, este numit”cântărețul lui Dumnezeu” făcând din viață o poezie și prin frumusețea cuvintelor. Psalmul, este însuși o poezie și un cântec al cărui ecou se audepână la noi, Psaltirea.

Solomon, înseamnă(cel pașnic), este personajul ceî mbină cu multă măiestrie atât tinerețea în” Cântarea Cântărilor”, cât și maturitatea în” Pildelelui Solomon” dar mai ales ” Eclesiastul”  la bătrânețe cu o oarecare nostalgie a timpuluitrecut.

Solomon, este ctitor al mărețului templu din Ierusalim și constata prin cuvintele Eclesiastului că: ” toate sunt deșertăciunișivânare de vânt”.

Preasfinția Sa, Benedict Bistrițeanul, s-a ostenit cu folos pentru noi, lecturând această carte și a reține cifre care impresionează. Solomon, a scris peste trei mii de proverb și cântări și ne-a lăsat o lecție, o rugăciune pentru a primi ”darul înțelepciunii” ”

Mulțumim Preasfințitului și pentru această lucrare cu personajele cele mai importante din Vechiul Testament prin curajul și căutarea lui Dumnezeu, numindu-I ”Năvalnicii Împărăției”.

 

 

Protopop al Bistriței,

Pr. AlexandruVidican