MUREȘ, DORURILE TALE ...MAI MAI MULTE DETALII NE OFERĂ, CU DRAGOSTE ȘI DOR, PROF. DR. DOREL COSMA, UN ÎNDRĂGOSTIT IREMEDIABIL DE FOLCLORUL ROMÂNESC

Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș a organizat în municipiul Reghin Festivalul Concurs Național de interpretare a cântecului popular românesc ”Mureș, dorurile tale ... ”. Aflat la ediția cu numărul XI, obiectivul festivalului este de a contribui la descoperirea și promovarea tinerilor interpreți amatori, soliști de muzică populară și la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice. Urmărind punerea în valoare a cântecului popular autentic și a frumuseții costumului popular, din diferite zone etnofolclorice, organizatorii au selectat 14 concurenți din județele: Alba, Bihor, Cluj, Maramureș și Vrancea.

         Fiecare concurent a susținut în concurs două cântece: unul fără acompaniament (doină sau baladă) și unul cu acompaniament orchestral, specific zonei pe care a reprezentat-o. Partea orchestrală a fost asigurată de către membrii orchestrei profesioniste ”Rapsodia Călmanilor” din Toplița, sub bagheta domnului  Lorant Bodor, dirijorul și directorul ansamblului. Condusă cu măiestrie artistică, orchestra din Toplița, se dovedește a fi o formație artistică profesionistă, care și-a înțeles pe deplin rolul și locul în cultura populară. În timp ce multe orchestre din țară sunt mai mult preocupate de week-end-urile încărcate cu nunți, colegii din Toplița, răspund mereu cu amabilitate solicitărilor, care vin din partea instituțiilor culturale. Este un exemplu demn de urmat și pentru care dirijorul și directorul, Lorant Bodor, merită toată aprecierea și felicitările.

         Juriul concursului format din: artistul Ciprian Istrate - președintele comisiei de jurizare, prof. dr. Dorel Cosma - președintele Uniunii Mondiale de Folclor IGF, Diana Sabina Grozav - director Colegiul Național de Artă Tg. Mureș, Delia Stoian Irimie - conferențiar Universitar Doctor la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Bianca Cionca - referent la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare,  au apreciat valoarea tinerilor interpreți atribuind următoarele premii:

Marele premiu: Poienar Maximiliana, Alba;

Locul I: Maier Valentina Carina, Mureș;

Locul II: Stuparu Mara, Mureș;

Locul III: Mihuț Marian Casian;

Mențiune: Lăcătuș Anamaria, Vrancea;

 

         Cele două zile de spectacol au fost încărcate de emoție, dar și de recitaluri deosebite susținute de nume prestigioase ale folclorului românesc. Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Anca Branea, Alina Vintilă Pinca, Cristian Fodor, Cristian Țăran, Ana Maria Cucaș sunt numele artiștilor, care au bucurat publicul spectator.

         O mențiune specială pentru evoluția fantastică susținută de  artista emerită, Sava Negrean Brudașcu, care a ridicat sala în picioare prin lecția de folclor demonstrată la Reghin. Înconjurată de un minunat grup de dansatori pregătiți de către coregraf Paula Cornelia Morar, recitalul artistei a dovedit, încă o dată, bogăția și valorea cântecului românesc, pornit din sufletul și glasul de aur românesc, numit Sava Negrean Brudașcu.

         Fiecare artist amator sau profesionist a fost introdus în scenă de către prezentatoarea festivalului, artista Anca Branea. Atent documentată și cu o voce deosebită, toți artiștii au fost parcă, încurajați de prezentatoare, spre a prezenta publicului prezent, tot ce au mai bun. Este încă o dovadă a importanței și rolului unui prezentator, în fiecare apariție scenică.

         Reușita unui festival se datorează, în mare parte și celor din spatele scenei. Echipa nevăzută, cei care au grijă ca toți invitații să fie mulțumiți și să se întoarcă, cu drag și la următoarele ediții. Este ceea ce face din acest festival, ”Mureș, dorurile tale ...”, unul dintre cele mai atractive și apreciate manifestări culturale din Transilvania. Meritul incontestabil al managerului Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educați Artistică Mureș, se vede, se simte de la mare distanță. Mereu cu zâmbetul pe buze, actorul Iulian Praja, a reușit să-și formeze și să-și consolideze o echipă, care merită toate felicitările. Apoi, modul în care reușește să colaboreze cu administrația și alte instituții culturale, sunt un bun exemplu pentru cei care își doresc să fie, cu adevărat, manageri culturali.

         Toate adunate, ca și într-un buchet floral, artiști, organizatori, administratori - au făcut ca ”Mureș, dorurile tale...”, să urce pe podiumul spre care privesc și chiar râvnesc și alte manifestări naționale.

 

Dorel Cosma