
Festivalul Național „Pană de Păun” din acest an, a adus timp de două zile, lumea folclorului românesc la Bistriţa. Evenimentul iniţiat de artistul Alexandru Pugna (Vice-preşedintele Consiliului Judeţean) a ajuns la ediţia a IX- a, organizată de Asociaţia Culturală „Pană de Păun” din Bistriţa, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, la Teatrul de Vară, care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru iubitorii de folclor.
Manifestarea a debutat, sâmbătă 22 noiembrie de la ora 18:00, cu sărbătorirea a doi mesageri ai cântecului popular din judeţul nostru: Viorica Telcean, solistă a ansamblului „Cindrelul - Junii Sibiului”, și solista Ana Strâmturean din București.
Primarul Municipiului Ovidiu Creţu, a declarat în deschiderea Festivalului că: „Bistriţa are o tradiţie de cultură urbană, de secole, dar cei care suntem în Bistriţa acum, şi Sandu Pugna de la Căian, şi Ion Lazăr de la Bârgău, şi Ovidiu Creţu de la Şieu Odorhei, şi foarte mulţi alţii suntem oameni cu rădăcini în zona rurală care am venit în Bistriţa aducând cu noi acea simţire a poporului român, acea simţire românească ce se numeşte folclor şi pe care o dorim şi la noi acasă, în Bistriţa. De aceea, cu nenumărate ocazii, în Bistriţa, folclorul e promovat la rang de cinste pentru că este cultura naţională a noastră, a românilor. Pană de păun e o găselniţă frumoasă. Am să vă spun şi câteva versuri dintr-o poezie”, a spus Ovidiu Creţu care a recitat apoi două strofe din poezia „Cântec” de George Coşbuc.
A urmat un recital al sărbătoriţilor - Viorica Telcean și Ana Strâmturean - nume frumoase în galeria judeţului nostru, după care nu mai puţin de 19 concurenţi ( 6 din judeţul nostru - Ioana Leonte, Vlăduț Sărmaș, Alexandru Motogna, Mădălina Ancuța Mârza, Elena Paneș și Anamaria Marti - pecum şi din Constanța - Ionuț Petreacă -, Suceava - Miruna Damian, Mureș, Daiana Ivașcu, Iulian Turcu, Marian Gogan și Roxana Sava - Mureș - Ancuța Cozma - Hunedoara - Geanina Gavrilă - Timiș - Cristian Tomoni - Vaslui - Raluca Radu - Alba - Alexandru Popescu - Cluj - Alexandru Florin Vaida - Sibiu - Ioana Bogdan - ) au prezentat, în concurs, un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) şi unul cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură.
Marele Premiu al celei de-a IX-a ediție a Festivalului ”Pană de Păun”, a fost acordat de primarul Ovidiu Teodor Creţu și de Directorul Festivalului Alexandru Pugna, tinerei interprete Anamaria Marti din județul nostru. Clasamentul acestei ediţii este următorul: Mădălina Mârza din Bistrița-Năsăud – Premiul I, Ioana Bogdan din Sibiu- Premiul II, Roxana Sava din Suceava-Premiul III, Geanina Gavrilă din Hunedoara- Premiul special „Maria Peter”, Cristian Tomoni din județul Timiș- Premiul special „Maria Precup”, Alexandru Motogna din județul nostru- Premiul special „Lucreţia Sânmihăian”, Ioana Leonte din Bistrița-Năsăud– Premiul de popularitate, oferit de public, Raluca Radu din Vaslui- Premiul special „Valeria Peter Predescu”, Daiana Ivașcu din Suceava- Premiul special „Codruţa şi Dumitru Vârtic”, Alexandru Popescu din Alba- Premiul special „Ion Conea”.
Merită felicitată și orchestra condusă de maestrul Ştefan Cigu, care timp de ceasuri bune a acompaniat zeci de artişti, reconfirmându-şi profesionalismul. Manifestarea prezentată de Felicia Stoian - interpretă de muzică populară și prezentatoare la televiziuna TVR Timișoara - şi Alexandru Pugna - Vice-președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - s-a dovedit a fi una dintre cele mai reuşite din acest an, semn că la Bistriţa muzica popular este la loc de cinste.