Maialul Bistritean Maghiar

Sărbătoarea maghiarilor la Bistriţa

 

Cea de-a XIII-a ediţie a Maialului bistriţean al maghiarilor a avut loc în acest sfârşit de săptămână la Bistriţa. Timp de două zile, cei interesaţi au putut admira pe pietonalul Liviu Rebreanul obiectele de artizanat a meşteşugarilor prezenţi la acţiunea culturală desfăşurată. Peste 10 formaţii de dansuri maghiare au reuşit să smulgă câteva aplauze de la publicul prezent pe pietonal, indiferent de vremea nu tocmai favorabilă de afară.

          Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal şi U.D.M.R. filiala Bistriţa-Năsăud au organizat două zile la Bistriţa sărbătoarea dedicată tuturor persoanelor de etnie maghiară. Deşi vremea a cam jucat feste organizatorilor, atât parada cât şi programul artistic pregătit au fost susţinute de către artiştii invitaţi la maial, în centrul istoric, pe pietonalul Liviu Rebreanu.

          În momentul în care formaţiile au ajuns în faţa scenei, Fanfara Garnizoanei Bistriţa a intonat imnul României, al Ungariei şi Europei, după care a urmat binecuvântarea soborului de preoţi, cuvântul de deschidere  aparţinând edilului oraşului, Ovidiu Teodor Creţu. Au preluat mircrofonul pentru câteva minute, doamna consul al Consulatului Ungariei din Cluj-Napoca, doamna primar Istvanne Maria din Keteghaza, consilierul local Attila Antal şi preşedintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

          Programul artistic a început în jurul orei 16:00 cu ansamblurile Hajdina din Luduş, Orhidea- Ucraina şi Hajdina-Ungaria. Au mai evoluat pe scenă ansamblurile din Mureş, Teaca, Voivodeni, Sic, Gherla şi Vadroja - Bistriţa. Prima zi a maialului bistriţean maghiar s-a încheiat cu un program de 40 de minute oferit de invitaţii din Keteghaza-Ungaria, membrii ansamblului "Kalaris".

          Cea de-a doua zi de sărbătoare s-a desfăşurat în pădurea Schulerwald, acolo unde a fost organizat şi mult aşteptatul concurs "Cel mai bun gulaş". În cadrul concursului au fost înscrise 24 de echipe care s-au străduit să gătească cel mai bun gulaş. Reţete tradiţionale, condimente secrete, toate folosite doar pentru câştigarea numelui de "cel mai bun gulaş".

          Deşi vremea nu a fost una tocmai plăcută pentru un astfel de eveniment organizat în aer liber, însă unii dintre bistriţeni au ales să urce chiar şi pe ploaie în pădurea Schulerwald, tocmai pentru a gusta din fiecare gulaş preparat.

          După câteva ore de pregătire, comisia a desemnat şi echipa câştigătoare a concursului "cel mai bun gulaş", aceasta fiind condusă de Rareş Bertescu din Bistriţa. Echipa de bucătari din Ungaria a obţinut un loc III, aceştia pregătind o tocăniţă de vânat de căprioară şi o iahnie cu boabe mari de fasole.

          Programul a continuat cu câteva puncte de divertisment, timp în care bistriţenii au avut timp să guste şi din bucatele tradiţionale ungureşti pregătite.

Doris Gîţa