MAESTRUL PATHELIN VA FACE FARSE LA NĂSĂUD!

Undeva, în jurul anului 1469, un autor anonim a tipărit farsa medievală intitulată ,,Farsa Maestrului Pathelin”. În 14 februarie, de Ziua Îndragostiților, scena Casei de Cultură ,,Liviu Rebreanu” din Năsăud va fi animată de actorii din cadrului Grupului Skepsis Alba Iulia, care vor intra în pielea personajelor medievale.

Deși numele autorului s-a pierdut încă din timpurile în care farsa se bucura de largă notorietate, fiind jucată în carnavalurile, târgurile și curți nobiliare medievale, ,,Farsa maestrului Pathelin”, prin intriga simplă și discretă, prin umorul popular și personajele tipologizate prin care satirizează moravurile și slăbiciunile societății, a rămas un reper important în dezvoltarea teatrului. În această piesă de teatru nu există nici un personaj pozitiv, fiecare fiind atins de o anumită formă de corupție sau slăbiciune. Maestrul Pathelin este un avocat nevoit să apeleze la diferite șiretlicuri pentru a câștiga procese, soția lui, Guillemette, este lipsită de scrupule, iar negustorul Joceaulme este înstărit, însă avar și lacom.                          

Spectacolul va avea loc marți, de la ora 19:00, la Casa de Cultură ,,Liviu Rebreanu” din Năsăud. Biletele au fost puse deja în vânzare la Centrul de Informare Turistică Năsăud. Prețul unui bilet întreg este 9 lei, iar elevii, studenții și pensionarii au reducere, costul fiind de 5 lei.

AMELIA CREȚIU