
Urșii devin o prezență obișnuită în gospodăriile din Bistrița-Năsăud, iar pagubele pe care aceste animale sălbatice le produc sunt din ce în ce mai însemnate. Marți seara, locuitorii din localitatea Colibița, respectiv Ilva Mare și Magura Ilvei, au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert despre prezența unui urs în zonă.
Vă reamintim că în cursul serii de luni, 17 mai , în jurul orei 22.40, jandarmii montani din Colibița, au intervenit în urma unui apel la Numărul Unic de Urgență 112, deoarece un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în zona Drumul Blajului .
Un echipaj de Jandarmerie s-a deplasat în zonă unde a constatat că ursul a produs pagube materiale, distrugând mai mulți stupi. Ursul a fost îndepărtat prin folosirea semnalelor acustice și luminoase din dotare.
Cea mai mare populație de urși din Uniunea Europeană, cea din România - unde se află în jur de 6.000 de animale - a devenit în ultimii ani obiectul unei afaceri de milioane de euro. Derogările prin care aproape 1.400 de urși au ajuns să fie vânați în ultimii șapte ani au fost date de miniștrii Mediului. Tanczos Barna, noul ministru de specialitate, a promovat în ultimii ani cu tărie vânătoarea în masă a acestor animale sălbatice.
Un vânător care vrea să aibă ca trofeu un urs brun din pădurile românești trebuie să plătească între 5.000 și 20.000 euro. Doar participarea la o partidă de vânătoare de urși costă peste o 1.000 de euro.
Deși vânătoarea urșilor este interzisă în România iar această specie este considerată monument al naturii, prin diverse inițiative legislative de derogare animalele ajung să fie împușcate în special în scop recreativ. Motivul? Numărul urșilor este prea mare.
De partea cealaltă, ecologiștii spun că numărul animalelor nu este atât de mare precum sunt cifrele raportate de cei care îi împușcă. Totul s-ar reduce la banii obținuți din afacerile de vânătoare, în opinia acestor asociații de mediu.
Raimond Petruț, editor coordonator AS TV