LANSĂRI LA "CONEXIUNI"

 

 

Anotimpul lansărilor. Timpul unor noi cărţi. Invitaţie la lectură. Acord sideral între autor şi cititor. Debutul perpetuu. Cu fiecare nouă apariţie, redescoperim starea de început. Cine ar spune că ştie tot despre receptare, că este sigur pe succesul cărţii proprii sau a celei recomandate, cine nu mai are sentimentul îndoielii şi al zădărniciei, cine ar alege singurătatea de după carte? Întrebări cu răspunsuri şi da şi nu, şi poate... Intuind aceste frământări creative, porţile "Conexiuni"-lor s-au deschis larg pentru prietenii ce-au avut ceva de spus, au preluat din etapele afirmării, au găzduit cele mai frumoase momente scriitoriceşti, în care invitaţii au fost pe deplin răsplătiţi, nu doar din partea muzelor, ci şi a efectului de "catharsis", prelungit în viaţa cetăţii, în lumea de azi. Prezentul ne caracterizează cel mai mult, pe cei de la "Conexiuni".

Ne oprim la recentele mari "descoperiri":

1. Alexandru Petria, "Călăul harnic", volum de poeme, prezentat de Liviu Antonesei. O întoarcere la poezie a publicistului, cu alte forţe, cu alte orizonturi. De la poet la poet; de la poet la critic; de la prieten la prieten. "Descălecatul" lui Liviu Antonesei la Bistriţa a însemnat înmiresmare, punerea faţă în faţă a două curente - cel de la "Timpul" ieşean cu cel de la "Conexiuni" bistriţene. Am înţeles că timpul are nevoie de conexiuni, iar conexiunile de timp.

 2. Dan Cristian Şonfălean, "Tragedii de gheaţă", tot poeme, dar alte poeme, aşezate chiar de poet şi în limbile engleză şi germană, dovedind iscusinţă, spirit filologic, opţiune de a glisa prin sensuri multiple, de-a se lăsa purtat de valul unui crez, devenit preocupare - "noul baroc". Aflat la a doua carte, tânărul Şonfălean manifestă constantă stilistică, surprinde prin imagini în mişcare, prin sentimente ţinute sub control. De apreciat este şi faptul că însuşi poetul vorbeşte avizat despre demersul lui, ca-ntr-un fel de "sfat" al poeţilor la care, de data aceasta, cel ales a-şi expune principiile a fost Dan Cristian Şonfălean.

 

3. Eugenia Zegrean, "Focul sacru", roman, a cărei lansare a fost realizată în colaborare cu Societatea "Conexiuni" şi s-a bucurat de prezenţa unui număr însemnat de participanţi. O proză fină, rafinată, un subiect actual, de inspiraţie citadină, o prezentare a personajelor din perspectiva unui psiholog şi bun creator de caractere, la nivelul pretenţiilor de lectură. Scriitoarea a fost înconjurată de colegii de catedră, profesori de română de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, de scriitori, de elevi, de prieteni şi membri de familie. Un eveniment emoţionant, meritat din plin.

 Elena M. Cîmpan