La BISTRITA, în Romania, timp de 3 zile s-a desfășurat un eveniment de superlative. Chiar și vremea ni s-a prezentat prin părțile ei cele mai frumoase. După două zile, când cerul a cernut fulgi mari și denși, în ziua a treia cupola cerească, prin albastrul ei imaculat, plin de candoare, ne-a cucerit. Soarele a strălucit mai luminos ca oricând iar razele trimise spre pământ au fost recompensate de strălucirea briliantă a cristalelor de zăpadă.
Luați-vă cateva minute pentru a opri timpul și îndreptați-vă gândurile spre un loc minunat, spre inima culturii românesti, spre orașul Bistrița. Aici, un proiect unic în România ne-a ținut cu sufletele la gură, ne-a încântat și îmbogățit inimile.
ZIUA CULTURII NAȚIONALE a României, sărbătorită în data de 15 ianuarie 2017, s-a bucurat de o prezență internațională abundentă. Evenimentul își va culege răsunetul nu numai din Romania ci și de pe meridiane îndepărtate ale lumii.
Evenimentul, însemnand de fapt un omagiu adus de ziua inegalabilului poet Mihai Eminescu, a fost celebrat nu numai prin momente de poezie, exprimate în mai multe limbi, ci și prin teatru și muzică.
Prof. Dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistrița, împreună cu întregul colectiv de organizare al acestui eveniment, a reusit, ca de fiecare dată, să depășească limitele așteptărilor. Numai sub o bagheta magică se poate închega o orchestra fără dezacorduri ale culturii internaționale. A fost o armonie perfectă, în care glasul poeziei și prozei, a sensibilizat nu numai inimile noastre ale celor din România (Al. Florin Țene, Antonia Bodea, Titina Nica Țene, Pr. Nicolae Feier, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu, Alexandru Cristian Miloș, Victor Știr, Victoria Fătu Nalați, Gheorghe Mizgan, Ioan Lazăr, Pr.Vasile Beni, Iulia Pațiu, Nicolae Vrășmaș, Rodica Fercana, Ana Zegrean, Elena Petruț, Mariana Pândaru Bârgău, George V.Precup, Aurel Pop), ci a străpuns orizonturi, ajungând prin reprezentanții lor până in Malaiezia (Mawar Marzuki ), Germania (Ioana Heidel, Miki Weihrauch), China (Shao Jianguo, Bei Ta, Niu Huang ), Singapore (Rima Re ), Indonezia (Srie Sugeng Edhie Kwortanto ), Turcia (Mesut Șenol).
Totodată au fost lansate antologia „Conexiuni de Noiembrie” realizată de Prof. Dr. Dorel Cosma și Menuț Maximinian, precum și revista periodică „Conexiuni “ editată de Palatul Culturii din Bistrița.
Musafirilor li s-a oferit posibilitatea și de a trăi pe viu frumusețile Româaniei, a cunoaște preparatele noastre culinare, a vedea pentru prima dată zăpadă, a simți înțepăturile gerului.
În ziua a treia ne-am bucurat de o excursie de neuitat intitulată „Să cunoaștem frumusețile României“. Am vizitat Cavoul Contelui Dracula, situat la subsolul hotelului „Castel Dracula“ de la Piatra Fântânele, lângă Pasul Tihuța.
Pentru câțiva dintre noi, o balansare în teleferic a fost o trăire unică, o îndeplinire a unui vis din copilărie.
O plimbare cu săniile trase de cai falnici, cu nările în vânt, a completat frumusețea si bogația acestor zile, dar si impresiile de neuitat purtate departe de granițele țării noastre, România. Am avut ocazia de a savura adierea ușoară a vântului, văzduhul şi singurătatea acestei zile geroase. Doar scârțâitul zăpezii sub săniile, ce ne duceau printre colinele albe, tulbura liniştea. Între albastrul cerului şi mantia zăpezii presărată cu diamante, universul se redusese la un punct în care noi, ai casei, alături de musafirii veniți din depărtari, înfofoliți ca eschimoșii, aveam senzația că ascultăm glasul infinitului, ce răzbătea printre copacii împovărați de zăpadă.
Cum să nu te sensibilizeze astfel de trăiri?
Ziua și-a luat rămas bun după o seară de muzică, dans și voie bună la un popas pe Valea Bârgăului.
Mă simt onorată de invitație și pe această cale, aduc multumirile mele domnului Prof. Dr. Dorel Cosma, Maria Guther -Herineanu, Menuț Maximinian, Mihai Berbunschi și întregului colectiv de organizare din cadrul Palatului Culturii din Bistrița.
Astfel, listei oamenilor frumosi, care mi-au imbogatit sufletul de-a lungul vietii, i s-au adăugat nume noi.
Ioana Heidel