INAUGURAREA SEDIULUI SOCIO-ISTORIC AL UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR

Un deosebit aspect al întâlnirii membrilor din biroul executiv al I.G.F. din Voiron - Franța a fost inaugurarea sediului socio-istoric, care a avut loc atât în prezența oficialităților administrative din regiunea de sud-est a Franței cât și a președintelui I.G.F. și a delegațiilor oficiale din țările membre Uniunii Mondiale de Folclor.

Au luat cuvântul în deschiderea evenimentului:

Primarul orașului Voiron, Julien POLAT, a ținut un scurt dar cuprinzător discurs în ceea ce privește importanța dar în același timp și onoarea pe care orașul o are dat fiind faptul că Voiron găzduiește sediul organizației mondiale de folclor. De asemenea edilul a ținut să îl premieze pe președintele I.G.F. – Prof.Dr. Dorel Cosma – pentru promovarea și conservarea activității culturale pe plan mondial prin acordarea certificatului de onoare al orașului Voiron – Franța;

Consilierul regional Chokri BADREDDINE a completat discursul primarului, afirmând că tradițiile folclorice au rădăcini în zona Voiron încă din anul înființării organizației – 1947 – pe când țări precum Franța și Italia au pus bazele creării I.G.F. definind acest moment, unul istoric atât pentru Franța cât și pentru orașul Voiron.

Michele BONNETON, deputat al Franței, a subliniat și ea importanța conservării și promovării patrimoniului folcloric cultural mondial.

Președintele Federației de folclor din Franța și totodată președintele adjunct al Uniunii Mondiale de Folclor a mulțumit întregii delegații culturale din cadrul I.G.F. pentru prezență dar și pentru frumoasa colaborare de care dau dovadă.

Cuvântul de încheiere a fost rezervat președintelui I.G.F. prof.dr Dorel Cosma care a ținut să mulțumească în primul rând organizatorilor pentru efortul depus de a obține un sediu oficial chiar în centrul orașului. Cu această ocazie a dorit să felicite și întreaga echipă I.G.F. pentru toate acțiunile culturale organizate la nivel mondial, atât în anii precedenți cât și pentru manifestările ce urmează să fie organizate în anul 2016.

În încheierea programului a avut loc și lansarea de carte a scriitorului Dorel Cosma cu ”Biletul de călătorie” și ”Flight” care au fost prezentate auditorului în limbile engleză și germană de către Doris Gîța.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și o serie de proiecte culturale organizate de Palatul Culturii Bistrița – România. La aceste evenimente au fost invitați să colaboreze și să participe o serie de formații din Europa și din afara Europei.

În spiritul acestei colaborări, la Voiron vor fi prezente în această vară trei expoziții ale unor artiști din cadrul C.C.M Bistrița și totodată la festivalul internațional de folclor din Voiron – Franța va participa ansamblul folcloric ”Cununa de pe Someș”.

La manifestările folclorice internaționale ”Nunta Zamfirei” și ”Oktoberfest” și-a anunțat deja participarea Spania, Italia, Franța, Argentina și Israel.

S-a bucurat de succes și organizarea reuniunii corale de muzică religioasă ”Bartolomeu Anania” unde așteptăm participări internaționale.

 

          ”Este un eveniment istoric, acest spațiu pe care îl deținem acum oficial, dorim să îl transformăm într-un lăcaș al promovării tradițiilor folclorice și culturii mondiale.” – Președinte I.G.F. Prof.Dr. Dorel Cosma   

 

    BIROUL DE PRESĂ I.G.F.

Doris Gîța

Adrian Pușcaș