I.G.F. CARAVAN - Jose Antonio Vinas

Timp de patru zile, în luna iunie, 2023, Qurense Spania, a fost gazda manifestării internaționale I.G.F. Caravan – „Jose Antonio Vinas”.

Sub coordonarea I.G.F. și a prestigioasei Asociații Queixinos  dos Pinos, zona Qurense a îmbrăcat haine de sărbătoare. Folclorul a fost la mare înălțime reușind să memoreze amintirea marelui om de cultură Jose Antonio Vinas. Plecat mult prea repede din lumea noastră, Antonio ne-a privit din ceruri cu același zâmbet  și speranță în liniște și prietenie. După ce ani la rând a reușit să impună numele Caravanei în mișcarea folclorică mondială, acum cu toții am considerat necesar ca numele acestei importante manifestări internaționale să-i fie atribuit numele lui Antonio. Cu o vervă și un spirit de sacrificiu rar întâlnit, mama lui Antonio, Maria Rita Mira, s-a străduit și a reușit să realizeze o ediție memorabilă și prima de acest fel. Au răspuns invitației oficiali și artiști din Spania, România, Italia, Israel și Franța.

La Consiliul Regional din Qurense toate delegațiile au fost întâmpinate de conducerea Consiliului Deputaților care au oferit albume cu Qurense tuturor participanților. Din partea I.G.F. au vorbit prof.dr. Dorel Cosma – președinte I.G.F. și Benito Ripoli președinte adj. I.G.F. care au evocat figura fostului coleg Antonio Vinas Mira.

    

Deosebit de emoționant a fost momentul din cimitirul din Qurense. Delegații I.G.F s-au perindat prin fața mormântului lui Antonio, în acorduri de muzică religioasă cu depuneri de flori și candele. În curtea bisericii din Los Gozos s-a desfășurat momentul deosebit al dezvelirii plăcii comemorative închinată lui Antonio Vinas. Au rostit evocări autoritățile locale din Galiția, preotul paroh, și președintele I.G.F Dorel Cosma. Placa comemorativă, finanțată de I.G.F., a fost lucrată din bronz de către artistul Camilo Seira care a realizat o lucrare artistică de excepție ce va rămâne în amintirea permanentă a celor care iubesc și prețuiesc cultura populară.

          

 

Au urmat evoluțiile artiștilor de excepție ale reprezentanților din I.G.F., conduse de importante personalități dn țările membre. Italia- Benito Ripoli – preșdinte F.I.T.P și președinte adj. I.G.F, Franța- Nicholas Charlety – președinte C.N.F.F. și președinte adj. I.G.F, Israel – Nidal Kasem președinte Federația din Israel și avocat expert I.G.F., România- prof. Pahone Pop – președinte executiv Federația din România, Robert Laszlo – prim vicepreședinte Federația din România și Lucian Stroe – vicepreședinte România, Gustavo Hernandez președintele grupurilor folclorice din Canare și Maria Rita Mira președinta Queixinos  dos Pinos. La nivelul de vârf al I.G.F. Uniunea Mondială de Folclor a fost reprezentată de președintele I.G.F. prof.dr. Dorel Cosma.

Pe scena Festivalului au evoluat nume importante din lumea folclorului internațional.

            

 

A fost un eveniment remarcabil pentru care organizatorii merită toate felicitările.

 

Doris Nedelea