GOLDA MEIER, PRIM-MINISTRUL ISRAELULUI ÎNTRE 1969-1974, CĂTRE POPORUL EVREU

Considerată una dintre cele mai puternice femei din istoria Israelului, Golda Meir a fost prima femeie din Israel și a treia femeie din lume care a ocupat funcția de prim-ministru, iar semnătura ei stă pe Declarația de Independență a țării.

Golda Meir a condus Israelul cu mână de fier. Despre ea se spunea că era singurul bărbat din guvern. Iar interesele țării le apăra cu atâta râvnă, încât a fost supranumită “femeia fără compromisuri”. Ea însăși a recunoscut că niciodată nu va accepta un compromis care îi dezavantajează câtuși de puțin pe israelieni.

Mandatul Goldei a durat 5 ani. În acest răstimp, într-o țară cu un buget enorm pentru apărare, impozitele pentru săraci au fost diminuate (pentru unele categorii, au fost anulate complet) și a luat amploare construcția de locuințe sociale. În opinia ei, pentru a crea un stat puternic și măreț, trebuie respectate două condiții.

“Dacă vrei să construiești o țară în care fii și fiicele ei să se întoarcă, de unde oamenii să plece numai în timpul vacanței, unde să existe încredere în ziua de mâine, e nevoie de numai două lucruri:

“Primul – corupția trebuie echivalată cu trădarea de patrie până la a șaptea generație. Al doilea – medicii, profesorii și militarii trebuie să fie cele mai plătite și respectate profesii. Și nu în ultimul rând – lucrați! Lucrați, pentru că nimeni nu o să vă apere, nimeni nu o să vă hrănească și nimeni nu o să vă învețe în afară de voi.”

Deși era o femeie chibuzită și serioasă, Goldei nu îi lipsea simțul umorului. Iată ce spunea despre Israel:

“Dați-mi voie să vă spun ce au evreii împotriva lui Moise. El ne-a târât 40 ani prin pustiu, pentru a ne aduce într-un loc din Orientul Mijlociu unde nu există petrol!”

Mama Israelului a părăsit această lume în decembrie 1978, dar a rămas în memoria israelienilor ca femeia care i-a dat țării o nouă viață.

SURSA: eustiu.ro