GALERIILE ”CASA CU LEI”, REDESCHISE PUBLICULUI CU DOUĂ EXPOZIȚII!

Palatul Culturii Bistriţa a redeschis galeriile „Casa cu Lei” cu două expoziţii: „Metal decorativ elveţian” – colecţia Florin Coşoiu şi printre „Imagini şi vorbe pline” – Lucian Dobârtă. Evenimentul a avut loc în curtea „Casei cu Lei”, fiind onorat de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care a declarat: „Deşi pornim de la un metal banal, cositorul, găsim în colecţia domnului Coşoiu forme foarte interesante care sunt de apreciat, pornind din mâna unor meşteri deosebiţi. În ceea ce priveşte arta modernă a lui Lucian Dobârtă, el surprinde imaginea ce transmite un mesaj clar”.
Managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma, a spus că, prin vernisarea expoziţiei, se redeschid porţile Galeriilor Casa cu Lei: „Asistăm la două expoziţii de excepţie şi sunt convins că în perioada următoare bistriţenii care vor vizita Casa cu Lei vor fi încântaţi să vadă cele două momente deosebite de artă, lucrări ale colegului nostru Lucian Dobârtă, care prin vorbe, prin imagini, ne întoarce spre meditaţie, în galeria din partea stângă, iar în cele trei saloane, lucrări din cositor, colecţionate din Elveţia, de Florin Coşoiu. Expoziţia cuprinde aproape o tonă de cositori, lucruri de mare valoare. Cele două expoziţii vor pleca de la Bistriţa în două ţări, la Belarus la Minsk şi în Elveţia la Zurich”.
„Ceea ce aduce pe simeze Lucian Dobârtă este mai mult decât un colaj, o abordare barocă, o altfel de manieră de a face artă plastică. Claritatea a cedat locul confuziei, în care oamenii caută subterfugii. Vă invită să zăboviţi în faţa fiecărei lucrări, care este un prilej de meditaţie şi de regăsire”, a spus la vernisaj preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, Zorin Diaconescu.
La rândul ei, scriitoarea Elena M. Cîmpan a declarat: „Două expoziţii îşi dau mâna şi ne oferă bucuria unui eveniment cultural deosebit. Galeriile sunt aranjate sărbătoreşte şi-şi aşteaptă oaspeţii cu multă căldură. La Lucian Dobârtă vorbim despre comedii-melancolii. Opera lui Lucian Dobârtă adună metafore în culori, în grafică, toate lucrările lui fiind trimiteri la aspecte din viaţă. În ceea ce priveşte expoziţia lui Florin Coşoiu, vorbim despre varietatea obiectelor expuse dintr-un metal uşor de prelucrat, care rezistă mult în timp, îndrăgit în casele mari din Elveţia. În contemporaneitate, acest obiect poartă cu el şi patima timpului. Vorbim despre o muncă, o vocaţie, o pasiune”.
„Cultura trebuie să facă pe mai departe parte din viaţa noastră, nu trebuie să fie o Cenuşăreasă ci un personaj principal dintr-o poveste pozitivă pentru că altfel va veni o zi în care vom constata că sufletul nostru e gol. Felicit autorii expoziţiilor şi vreau să subliniez faptul că expoziţia este organizată în colaborare cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti Filiala „Răsunetul”, pentru că şi menirea noastră, a celor din presă, este de a aduce în faţa cititorilor lucruri frumoase”, a declarat Menuţ Maximinian.
Bistriţenii pot vizita această expoziţie pe tot parcursul lunii iulie, să poposească preţ de o oră în lumea fascinantă a artei moderne sau în cea a istoriei, admirând obiecte deosebite ce au aparţinut unor familii înstărite elveţiene. Povestea culturală continuă şi la Galeriile Casa cu Lei.