FOLCLORUL ROMÂNESC ESTE PREŢUIT ŞI ÎN SPANIA !

În Madrid - Spania se desfăşoară de câteva luni bune un proiect de “Folclor, tradiţii şi obiceiuri româneşti”, proiect prezentat de Asociaţia România, asociaţie care face parte din FEDROM şi este finanţată de Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), coordonată fiind de doamna Ica Tomi.

Proiectul se adresează în principal comunităţii româneşti din Spania şi celei de a doua generaţii de emigranţi, pentru care România este doar țara părinților și a bunicilor lor, dar și persoanelor de altă naţionalitate care vor să cunoască cultura, obiceiurile și tradițiile românești.

Prin intermediul acestui proiect se propune un contact interactiv cu folclorul, tradițiile, obiceiurile, muzica populară românească, pentru a le reaminti, sau pentru a-i face pe participanți să se simtă mai aproape de casă, dar și pentru le a arăta celor de altă naţionalitate o parte din bogăția culturii românești, atelierele fiind un mijloc de revitalizare, de păstrare şi meținere a culturii populare.

Într-o lume modernă a informatizării, a vitezei, a noului, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară.

Modul ales în acest proiect de a transmite conținutul cultural este prin intermediul cursurilor și atelierelor de folclor, tradiții și obiceiuri românești în care s-a prezentat: şezătoarea, obiceiuri de nuntă, tradiţii, obiceiuri agrare şi reflectarea lor în cântecele populare, medicina populară. Prin intermediul acestor ateliere de folclor încercăm sa îi învăţăm sau să le reamintim celor prezenţi de un alt limbaj, să îi introducem într-un alt univers, unul mirific al satelor românești.

Cele patru ateliere susţinute până acum au avut un mare impact asupra participanţilor şi pentru care cuvintele “dor” şi “doină” au o semnificaţie mult mai profundă.

Portul năsăudean a fost etalat cu mare fală de câteva doamne originare din Salva, iar în al doilea atelier care a avut ca temă ”Obiceiuri de nuntă” s-a prezentat  “nunta năsăudeană şi s-a strigat găina.

Dacă în România costumele populare se poartă mai mult pe scenă, în Madrid mulţi dintre participanţii la ateliere vin îmbrăcaţi în costume populare. Cel mai impresionant este că sunt multe tinere, deja a doua generaţie de emigranţi, care îmbracă pentru prima dată un costum popular şi declară ulterior că se simt atât de frumoase ca niciodată, iar spre surprinderea noastră atât românii cât şi spaniolii şi-au manifestat dorinţa de a avea cel putin o ie românească sau de a-i învăţa cum se face.

Pentru mai multe informaţii despre activitatea proiectului puteţi visita pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Folclore-Tradici%C3%B3n-Y-Costumbres-Rumanas/119454898225188

şi blogul proiectului:

http://folclortraditiisiobiceiuriromanesti.blogspot.com.es/