FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU ȘI LITERATURĂ „LIVIU REBREANU”

În aceste zile la Bistrița se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, ediția cu numărul XII 2016. Acest festival este un omagiu adus scriitorului Liviu Rebreanu, la 131 de ani de la nașterea sa. 

Liviu Rebreanu, membru al Academiei Române, s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlișua, Bistrița Năsăud. Nuvelist, dramaturg, publicist, romancier, Liviu Rebreanu se află în fruntea romancierilor români din perioada interbelică alături de reprezentanți de seamă ai romanului din literatura universală. Romanele sale au provocat un viu interes încă de la apariție și au fost traduse în majoritatea limbilor europene. 

În prima zi a festivalului, de la ora 10:00, a avut loc deschiderea oficială în prezența prefectului de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Ferenț dar și a scriitorilor naționali și internaționali invitați în aceste zile la Bistrița. A urmat Simpozionul cu tema ”Liviu Rebreanu, dramaturgul”, moderat de către Elena M. Cîmpan și Cornel Udrea. În cadrul simpozionului au susținut comunicări, și-au prezentat cărțile și revistele: Andrei Marga, Maria Muguraș Petrescu, Mariana Pândaru Bârgău, Milan Richter, Sorin Lucaci, Passionaria Stoicescu, Marin Ecedi, Dorel Cosma, Mircea M. Ionescu, Aurel Rău, Cornel Udrea. 

De la ora 11:00, în sala ”Alexandru Misiuga”, actorii trupei de teatru de păpuși pentru copii și tineret ”Alexandru Misiuga” au jucat piesa ”Albă ca Zăpada”, cu o sală plină de copii și părinți, nerăbdători să-și revadă personajele preferate. Personajele din povestea fraților Grimm au convins micii spectatori că și de data aceasta trufia și răutatea pot fi învinse de bunătate și înțelepciune. 

Șirul acțiunilor a continuat cu un fragment din ”Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe”, fragment jucat în fața publicului bistrițean de către actorii Cosmina Lirca și Dan Rădulescu. O premieră absolută la Bistrița cu ocazia inaugurării Teatrului de Proiecte, Milan Richter, însuși autorul aceste drame în două acte fiind prezent în sala de spectacole.

Iubitorii de teatru au fost poftiți în sala mare de spectacole, de la ora 19:00, pentru vizionarea piesei de teatru ”Interzis sub 18 ani”, în interpretarea actorilor Teatrului ”Excelsior” din București. La 18 ani ești „copil mare”. La 18 ani poți orice. La 18 ani ai voie să ai voie tot. La 18 ani simți că explodezi în zeci de bucățele de libertate care scapă de sub control. La 18 ani spargi zidul interdicțiilor și dai de toți pereții cu tabuuri care ți-au marcat dorințele și ţi-au încătușat așteptările.
Interzis sub 18 ani a fost spectacolul unei confruntări elastic. De o parte au fost copiii care au vrut sî decidă pentru ei, copleșiţi la un moment dat de apăsarea propriilor lor decizii, de cealaltă parte au fost părinţii care trăiau între semi-maturizare, absenţă temporară și hiper-implicare în viaţa copiilor. 

Doris Cosma