FESTIVALUL DE UMOR ”MĂRUL DE AUR” – DE 4 STELE !

În zilele de 22 – 23 mai 2015 – a avut loc pe scena ”Teatrului de Vară” – de pe Pietonalul ”L.Rebreanu” – din Bistrița, în generoasa și impecabila – organizare și susținere financiară a Primăriei Bistrița și a Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc” din Bistrița și a Uniunii Epigramiștilor din România, a Asociației Caselor de cultură a sindicatelor din România – cu artizanii – organizatorii – primarul european al Bistriței – ing. Ovidiu Teodor Crețu, directorul Centrului Cultural Municipal ”G.Coșbuc” – prof.dr. Dorel Cosma, președintele Uniunii Epigramiștilor – d.nul George Corbu și d.ul Al. Câțcăuan – director al Casei de Cultură a Sindicatelor – Bistrița – a 31-a ediție a Festivalului Național de Satiră și Umor ”Mărul de Aur”.

Prezența la Bistrița a unuia dintre cei mai mari caricaturiști ai lumii – Ștefan Popa Popa’s – președintele juriului de caricatură – și a reprezentanților românilor din Serbia și R. Moldova – respectiv scriitorii Vasile Barbu și Ionel Stoiț din Serbia și I. Borici (R.Moldova).

Lansarea volumului de cronici rimate ”Baronul umorului pe ... șleau” de Al. Misiunga, Ed. Societății culturale Pro Maramureș ”Dragoș Vodă”, Cluj-Napoca, în prezența soției și a fiului acestuia.

Prof.Dr. Dorel Cosma – a scos în evidență că memoria lui Al. Misiuga – ctitorul festivalului de umor ”Mărul de Aur” – este cinstită – de autoritățile municipale și culturale ale Bistriței – căci  o stradă din Bistrița poartă numele ”Baronului umorului”, iar Teatrul pentru tineret și copii – al Centrului Cultural Municipal de Cultură ”George Coșbuc” din Bistrița poartă numele ”Al. Misiuga”.

Un recital-remember de muzică folk – stil ”Cenaclul Flacăra” – al anilor 80’ – cu melodii de atunci – celebre și azi: ”La o cină cu vin”, ”La 20 de ani”, ”Galbenă gutuie”, ”Și totuși există iubire” – emoționant – susținut de Magdalena Pușcaș – fostă componentă a grupului folk ”Ecoul”.

Evoluția de excepție pe scena de la Bistrița – a uneia dintre cele mai bune trupe de umor ”VOUĂ” din București – ce alături de Grupul ”Divertis” – București – a lui Tony Grecu – dețin prim-planul umorului scenic.

Un umor de înaltă ținută culturală – ce a caracterizat desfășurarea întregii – celei de-a 31-a ediții – 2015 – a Festivalului de Satiră și Umor ”Mărul de Aur” de la Bistrița – iată și o ”capitală a umorului românesc”

Alexandru Cristian Miloș