La Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei” a avut loc ieri, de Dragobete, un microrecital susţinut la diferite instrumente populare de suflat de Ştefan Popescu, director adjunct şi profesor de nai şi fluier la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, acompaniat la orgă de Constantin Argint.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul jurnalistul și etnologul Menuț Maximinian care a spus următoarele: ”m-am bucurat să fiu prezent alături de domnul Ștefan Popescu, în primul rând pentru fapătul că este un om care duce mai departe, ceea ce au făcut străbunii noștri mai frumos, adică la muzica noastră. Nu știam să mai fie un om care să cânte atât la nai, care este instrumentul simbol pentru noi acum, ci și la legume și fructe. Nu știu dacă v-ați înscris în cartea recordului dar cu siguranță nu mai știu pe cineva care să interpreteze muzica noastră populară la ”intrumente” atât de inedite. Mă bucur că ceea ce face adică muzica, devine și parte a cuvântului, a trecut de la muzică la cuvânt pentru că astazi va fi lansată și o carte. Omul a fost întotdeauna și este o parte a pământului și cartea este intitulată foarte frumos ”Din tulpina pomului cânt de dragul omului” omul care este însoțit de la naștere până la moarte de un pom al vieții mai ales în zona noastră.”
În final, înaintea superbului microrecital, domnul Ștefan Popescu a ținut să spună câteva vorbe prin care a ținut să mulțumească în special domnului director al Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc” – Prof.Dr. Dorel Cosma, atât pentru invitația făcută cât și pentru recenzia cărții ”Din tulpina pomului cânt de dragul omului”. ”Am fost acum câteva săptămâni la Bistrița, am dat un mic recital, și i-am dat o carte domnului director Dorel Cosma care într-o seară a citit-o și imediat a și publicat recenzia cărții în ziar. Este o carte deosebită, pentru că eu cânt de la vârsta de 6 ani cu fluieru și am învățat să cânt crescând curci, nu oi cum marea majoritate a fluierașilor au învățat.”
Ştefan Popescu a fost supranumit ”omul-orchestră” deoarece a inventat numeroase instrumente muzicale mai puţin convenţionale. Pe lângă nai şi fluier, Ştefan Popescu cântă la lingură de lemn, sticlă de ţuică, ulcior, ploscă, solniţă, dar şi la fructe şi legume (măr, nucă, varză, morcov), în total peste 35 de instrumente clasice şi neconvenţionale. El a realizat aproape 2.000 de naiuri din lemn de soc sau bambus, cel mai mai având aproape 2 metri şi 53 de tuburi. A câştigat de-a lungul timpului numeroase trofee şi a participat inclusiv la concursul ”Românii au talent”.