Expoziția ,,Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni¨ rămâne la Castelul Teleki  și va fi una permanentă

Datorită generozității  Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud puteți în continuare să vizitați și să descoperiți în tihnă expoziția despre comunitățile Posmușului în istoria lor ca un exercițiu de împăcare istorică și descoperire.
 
Împăcare între castel și sat, între stat și cei persecutați de el, săteni și nobili, între istoria adevarată a Transilvaniei și istoria Transilvaniei ideologizată de statul centralist. [...] Transilvania a fost parte a istoriei Europei Centrale, nu a Europei balcanice [...] Meșterii săi erau formați cu miile în ucenicii care ajungeau până în Olanda, cirezile sale de vaci ajungeau până în Germania, vinul de la Lechința și Jelna avea rețele de distribuție până departe în Europa evului mediu târziu. Toate astea au ieșit dintr-un mosaic intercultural de sași, români, secui, maghiari, romi, cu insule de bunăstare dar și un ocean de iobăgime care lucra în condiții care erau mult inferioare celor din cea mai mare parte a Europei. [...] Modernitatea a adus pentru posmușeni și ieșirea din glod și disperare dar și două războaie industriale, tragedia imensă a plecării sașilor, Canalul, colectivizarea și, la sfârșit catastrofa socială a haosului anilor 90. Oamenii au trecut prin toate cu plasele de siguranță ale lumii vechi, cu muzica lor magnifică ce l-a inspirat pe Bela Bartok și pe Lucian Ban. Le-a fost greu dar au trecut prin toate. Azi când s-a primenit nu doar castelul dar și viața oamenilor, avem spatiul să ne tragem răsuflarea și să ne așezăm la masă împreună aici în castel, la un vin local, și să ne întrebăm care sunt primii pași spre o lume ceva mai bună după atâta amar. (fragment din discursul lui Cornel Ban de la vernisajul expoziției)