ELENA M. CÎMPAN, PRIMIND REVISTE, CĂRȚI ...

 

 

      Pe adresa revistei ”Conexiuni literare”, și a Societății  de scriitori bistrițeni, au sosit recentele două numere din revista trimestrială de cultură, ”Mărturii culturale”, care apare la Satu - Mare, director fondator, Aurel Pop, redactor- șef, Viorel Câmpean.

       Caracterul de mărturie ( ceea ce evidențiază revista față de surorile ei din țară ) își face simțită prezența cu fiecare apariție. Numărul 4 ( 16 )/ 2019 este dedicat Monumentului Rezistenței Anticomuniste de la Satu – Mare, despre care scriu materiale documentate Aurel Pop, Marta Cordea, Icu Crăciun. În paginile revistei, sunt evocate ”trei decenii de creație poetică pe meleaguri careiene”, de Nicoleta Latiș, ”ultimele zile ale matematicianului și pedagogului român Spiru Haret”. Rubrica de Poezie a revistei este aspectată cu poeții Marian Vișescu, Alexandru Cazacu, Dorel Cosma și Mădălina Bărbulescu. Proza este de Carol Erdos și Iulian Moreanu, recenzii semnează Valeria Manta Tăicuțu, despre ”Dimineți de cuvinte”, de Magdalena Hărăbor, Dan Sandu despre Petre Ursachi, Constantin Stancu despre Adrian Botez și volumul său, ”Matrozii se sfințesc cu fiecare port”, Delia Muntean scrie ”Salcâmul din Sudos”, pornind de la cărțile lui Puiu Răducan, Alexandru Zotta îl prezintă pe Voicu D. Rusu și al său volum de povestiri, ”Nisipul clepsidrei sparte”. La Traduceri, îl găsim pe Luca Cipolla, cu un grupaj de versuri.

      Un număr frumos acesta, de la finele anului trecut, cu o grafică elegantă, cu o alcătuire de profesionist, cu texte ce merită citite și luate în calcul la o eventuală analiză a fenomenului revuistic actual.

     Aceleași caracteristici, îmbunătățite, se regăsesc și în numărul 1-2 ( 17 – 18 )/ 2020, unde ”Mărturii culturale” îl evocă pe profesorul Gheorghe Bulgăr, lingvist, cercetător, istoric literar, născut la 13 aprilie 1920, în Sanislău, județul Satu – Mare. Fotografii de la dezvelirea unui bust al lui Gheorghe Bulgăr conferă, din nou, eleganța revistei și, iar, dominanta de ”mărturie” iese în evidență, plină de valoare, cu atât mai mult cu cât nu sunt lăsate uitării unele evenimente culturale, din care se naște literatura revistei. ”Centenarul nașterii lui Ion Apostol Popescu”, ”Gavril Trifu despre importanța cărții și a bibliotecilor”, ”Societatea de lectură a Liceului Mihai Eminescu din Satu – Mare” sunt titluri de materiale ce merită citite. Cum, de altfel, citită merită întreaga revistă, fiecare dintre numere, ce aduc cu ele spiritul vechi și nou, într-o armonie deplină. Oaza de poezie ne așteaptă și aici, prin poeții Dumitru Mălin, Andreea State, Ana Ardeleanu, Adrian Botez. Proză de Laura Mărieș, Carol Erdos. Recenzii de Maria Vaida, Ionel Costescu. Din Bistrița, Veronica Știr semnează o sensibilă interpretare a poeziei lui Dorel Cosma, din volumul ”Sete de liniște”: ”Ca într-un mozaic, fiecare unitate de text poetic este așezată cu măiestrie la locul ei, rezultând o veritabilă geometrie și geografie a lumii... ”

      Prezența revistei ”Mărturii culturale” la Bistrița, cu prilejul târgurilor de carte, a festivalurilor de literatură, organizate de către Societatea Scriitorilor Bistrițeni, la Palatul Culturii, prin reprezentantul de marcă, Aurel Pop, un stâlp al vieții culturale sătmărene, dar și schimburile de experiență, prin care ”Conexiuni literare” , director, Dorel Cosma, a fost invitată și a participat la ”Saloanele revistelor” de la Satu – Mare, au creat, în timp, o prietenie între reviste. Semnalarea apariției numerelor, și în ”Mărturii...”, și în ”Conexiuni...” este un fel de a ține legătura, de a fi la zi cu zona de literatură și cultură de Nord- Vest.

       ”Mărturii culturale” este o revistă ce și-a depășit destinul provincial, devenind, de importanță națională.

 

ELENA M. CÎMPAN