ELENA M. CÎMPAN, PRIMIND REVISTE, CĂRȚI ...

     E vară... Vara cărților noastre, a revistelor, a filmelor, a muzicii. Vara pasiunilor din casă, vara fără lansări, fără întâlniri. E vara când virusul umblă slobod prin lume și noi nu. Dar lumea e așa cum ne-o facem. Și, dacă nu mergem noi, vine lumea la noi. Așa se întâmplă și cu revista new-york-eză, scrisă de români ajunși prin colțuri de mapamond. Români, susținuți de cei de-acasă, care-i așteaptă să se întoarcă într-o bună zi. Despre ”Lumină lină” ( ”Gracious Light” ) am scris la sosirea ei on-line, dar acum reluăm bun -venitul, cu bucuria de a răsfoi opera așezată în pagină de poetul, prietenul și preotul Theodor Damian. 
     Au trecut puține zile între cele două apariții, on-line și de hârtie, iar numărul mare al mesajelor de mulțumire, de la colaboratori,  pentru cuprinsul în această revistă, a fost  promovat pe rețelele de socializare. În acest sens, Dumitru Ichim, din Canada, a scris un text absolut impresionant de mulțumire.  Un lucru bun este faptul că revista circulă, în pofida restricțiilor, a distanțelor. Și, și mai bun este faptul că ea continuă să apară. Din acest punct de vedere, îi dorim viață lungă, cu atât mai mult cu cât recentul număr este unul omagial, 25, un sfert de secol cu ... ”Lumina lină”, căreia-i dă viață Theodor Damian, împreună cu colectivul de redacție, reprezentat de M.N. Rusu și Mihaela Albu.
     Și noi am fost acasă la ”Lumina lină”, cu sediul în 30-18 50th Street, Woodsite, New York, și am văzut lumina adevărată a pasiunii, a preocupărilor fără astâmpăr ale părintelui Damian pentru tot ce înseamnă dialog, dezbatere, predică, ajutor, promovare, ospitalitate, creație, unitate, străinătate, un Meșter Manole, ce reclădește lumina vie, ce străbate, parcă, din zidurile casei, din chipurile dragi ale românilor adunați la biserică, din cărțile primite și citite cu dor de casă.
      ”Lumină lină” care apare la New York este un adevărat fenomen actual, ce vorbește despre spiritualitate, cultură și literatură, așa cum nu o ( poate ) face o altă revistă din țară. ”Conexiuni literare” se bucură frecvent de pagini de revistă, ceea ce înseamnă o prețuire de ambele părți, de ambele părți ale Oceanului de Cuvinte...
ELENA M. CÎMPAN