DOREL COSMA, RECUNOAȘTERE INTERNAȚIONALĂ

Oraşul Ourense din Spania a găzduit Congresul Internaţional de Folclor şi Turism, derulat pe două secţiuni, turism în cadrul căruia reprezentanţi din 20 de ţări au susţinut comunicări, şi folclor, cu un program atractiv de dezbateri şi manifestări ale Uniunii Mondiale de Folclor. Întâlnirea s-a derulat în prezenţa preşedintelui IGF, prof. dr. Dorel Cosma, care a subliniat importanţa evenimentelor ce se derulează sub sigla Uniunii Mondiale de Folclor. În acest an, caravana IGF se va derula în perioada 20-30 iunie, va debuta în Portugalia şi va avea punctul final la sediul oficial din San Giovanni Rotondo, unde pentru prima dată pe lângă premiile acordate va fi şi balul IGF cu participarea artiştilor din federaţie. Gala IGF Gold Star (ex Oscar) se va desfăşura anul acesta, în perioada 21-23 octombrie la Haifa, Israel.
Pentru Bistriţa, întâlnirea din Ourense s-a soldat cu mai multe turnee care vor avea loc în perioada următoare. Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş” va fi prezent la un festival din Santiago de Compostella, teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga” şi ”D-Fantezy” pe Litoralul din Croaţia, ansamblul din Leşu în Bulgaria, „Balada” în Grecia, iar ansamblul din Runcu Salvei în Italia.
Surpriză mare pentru preşedintele Federaţiei, prof. dr. Dorel Cosma, care s-a întors acasă cu nu mai puţin de trei distincţii. Asociaţia Ordinul de Patrimoniu a populaţiei Galega din Spania şi Portugalia i-a conferit bistriţeanului Diploma „Cavaler de Onoare al Ordinului de Patrimoniu”. De asemenea, aceeaşi asociaţie i-a conferit Medalia de Aur pentru merite folclorice deosebite. De asemenea, Asociaţia Naţională de Folclor din Peru i-a conferit preşedintelui Dorel Cosma o distincţie specială pentru modul în care a ştiut să aibă grijă, de-a lungul timpului, de păstrarea folclorului. Aceste distincţii se adaugă celor primite de-a lungul timpului, menţionând aici doar Oscarul în folclor, Crucea de Malta, Medalia oraşului Voirone, premiul oraşului San Giovanni Rotondo, medalia „Padre Pio”, premiul oraşului Sankt Petersburg, Premiul de Excelenţă al municipiului Bistriţa, medalia Virtutea Literară, distincţie din partea Mitropoliei Clujului, dar şi Diplomele de Cetăţean de Onoare al oraşelor Năsăud şi Karditza Grecia.
„Toate aceste premii cumulează ani de muncă care s-au adunat şi care pentru mine înseamnă o recunoaştere a efortului pe care l-am depus. Mă bucur că premiile nu sunt axate neapărat pe latura folclorică ci, plecând de la folclor, ne-am extins şi la muzica clasică, literatură, teatru şi dans modern şi am reuşi să promovăm toate segmentele artei. Întotdeauna, în deplasările mele, vorbesc cu drag despre Bistriţa şi despre Centrul Cultural Municipal pe care-l reprezint cu mândrie. Cred că aceste distincţii nu sunt doar a mele ci şi ale oraşului din care nu am plecat niciodată”, declară Dorel Cosma.
În acest cadru au fost lansate şi două numere ale publicaţiei Federaţiei de Folclor din Spania – Il Folklore, precum şi revista Uniunii Mondiale de Folclor. În toate aceste publicaţii, Dorel Cosma este prezent cu o serie de materiale care vorbesc despre frumuseţea folclorului.

Menuț Maximinian