DOREL COSMA, MENUȚ MAXIMINIAN ȘI ZORIN DIACONESCU, LA INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DIN ISTAMBUL

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Poeziei (UNESCO), scriitorii bistriţeni Dorel Cosma, Menuţ Maximinian şi Zorin Diaconescu au fost prezenţi la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Aici, bistriţenii au susţinut lecturi publice de poezie alături de colegi scriitori din Turcia Haydar Ergülen, Hilal Karahan, Mesut Şenol, Elçin Sevgi Suçin, Osman Öztürk şi Spania. De asemenea, au fost lansate cărţile „Duminică în Manhattan”, Flight( traducere în engleză de Muguraş Maria Petrecu) şi „Malul tăcerii” de Dorel Cosma ( traducere în turcă de Mesut Senol), „Trenul vieţii” şi „Muchia malului” de Menuţ Maximinian, Antologia Conexiuni de noiembrie – Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian şi revista „Conexiuni” a Palatului Culturii. S-a subliniat faptul că Muguraş Maria Petrecu şi Mesut Senol sunt adevăraţi ambasadori ai Bistriţei prin proiectele derulate.
Poezia bistriţeană a fost apreciată, stabilindu-se parteneriate pentru următoarele întâlniri literare pe meridianele lumii.
A doua zi, la invitaţia directorului ICR, Nadia Tunsu, cei trei scriitori au fost prezenţi din nou la sediul instituţiei culturale româneşti din Istanbul, unde au vorbit despre rolul culturii româneşti peste hotare, fiind prezent şi poetul Mesut Senol. S-au stabilit o serie de proiecte ce urmează să se deruleze între Palatul Culturii Bistriţa şi Institul Cultural Român din Istanbul, următoarea invitaţie urmând a fi onorată în luna septembrie, când ICR pregăteşte un amplu eveniment de promovare a culturii tradiţionale româneşti. În acest cadru, directorul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma, a acordat directorului ICR, Nadia Tunsu, distincţia Palatului Culturii Bistriţa în semn de preţuire pentru promovarea culturii bistriţene.
Recitalurile de poezie de la Universitatea din Istanbul şi de la Institutul Cultural Român a scriitorilor noştri au fost un bun prilej de a face cunoscută poezia bistriţeană într-un cadru internaţional, fiind o bucurie că România a fost prezentă sub siglele Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”, UNESCO și Asociației Liceo Poético de Benidorm din Turcia la acest important eveniment cu trei nume bistriţene.

Doris Cosma