DESCOPERĂ FILOSOFIA

 

       „Descoperă filosofia” se numește un proiect al Editurii „Litera” , „care vizează familiarizarea cititorilor cu ideile marilor gânditori ai omenirii, îmbinând rigoarea maximă a expunerii cu un stil agreabil și informații istorico-biografice. Un prilej unic de a redescoperi și de a înțelege opera marilor nume ale filosofiei: Platon, Aristotel, Nietzsche, Descartes sau Kant, printre alții.”

       Colecția este „o călătorie unică prin mai bine de 2500 de ani de filosofie”, în 40 de volume, de la Grecia Antică până în lumea contemporană. Ideea de la care a pornit această serie filosofică îi aparține lui Manuel Cruz, coordonatorul colecției, profesor de filosofie la Universitatea din Barcelona, autor a peste 20 de cărți traduse în alte limbi.

      Ideile marilor filosofi sunt riguros explicate, într-un mod accesibil, în pagini ce conțin citate, contexte biografice, idei ilustrate cu exemple din viața de zi cu zi, definiții ale unor termeni de specialitate, casete cu anecdote și curiozități, astfel încât lectura să fie plăcută.

      Și în Bistrița, săptămâna începe cu o vizită la chioșcul de ziare, unde apare un nou număr din seria filosofică a istoriei omenirii.

      Scriitorul și editorul Stelian Tănase recomandă această colecție astfel: „Când deschidem o carte de filosofie nu o facem pentru a găsi certitudini, ci mai degrabă să ne punem întrebări care ne duc spre adevăr. A-i citi pe marii filosofi înseamnă a călători prin viață inițiat în marile secrete ale lumii. Platon, Aristotel, Sf. Augustin, Descartes, Nietzsche sunt porturi în care ajungi mai devreme sau mai târziu, iar această colecție este o hartă care te ajută să nu greșești drumul.”

      Din proaspătul volum ( al douăzecișitreilea, până acum ), „Kierkegaard, primul existențialist”, de Joan Sole, redăm un citat al filosofului, ca pe o posibilă invitație la lectură: „Contează să înțeleg care mi-e destinul, să înțeleg ce vrea Divinitatea să fac cu adevărat; problema este să găsesc un adevăr care să fie adevărat pentru mine, să găsesc ideea pentru care sunt dispus să trăiesc și să mor.”

 

Elena M. Cîmpan