De la prof.dr. Dorel Cosma zicere: Pregătiți-vă bocancii ! (Tabletă politică)

Un articol de pus în ramă! Bine scris, bine gîndit. O analiză care reflectă cât se poate de clar dureroasa realiate a momentelor pe care le trăim. E nusai să-l citiți. -REDACȚIA BC 

V-ați pregătit bocancii? Da, bocancii militari și ținuta adecvată. Începe războiul! Asta după unii „geniali” generali. Foarte curând vom vedea pe străzi gărzile patriotice,studenții, studentele în bocanci - un adevărat ”război al întregului popor”.Ați putea crede? Suntem intoxicați zilnic cu ambițiile expansioniste  ale lui Putin. Unele televiziuni ne-au și prezentat deja subsolurile unor blocuri pe post de buncăre.

De unde atâta agitație? Am fost învățați, în ultima perioadă, că suntem o țară foarte sigură sub umbrela N.A.T.O., că sute de ruși mor zilnic pe frontul din Ucraina. Și atunci? S-a declanșat o adevărată isterie când șeful Armatei Române a declarat că trebuie să ne pregătim să învățăm să tragem cu pușca. E adevărat, mai bine să înveți să tragi cu pușca decât să tragi pe nas. Dar, oare este așa de simplu să ne reântoarcem la „lupta întregului popor”?

Nu este rău să ai cunoștințe militare, să fii pregătit, dar după ce ai deschis cutia Pandorei mai poți reveni? Noroc că mai avem câțiva politicieni care încearcă să liniștească spiritele și au început să-i cam ia la întrebări pe acești „geniali” generali. Armata trebuie să se pregătească și să urmărească dotarea tehnică modernă în permanență, nu să se ocupe cu speriatul lumii. Nu trebuie să se gândească nimeni la tinerii noștri care să fie oferiți drept carne de tun pentru că așa și-ar dori Zelenski. El vede în jurul său doar un război mondial și evident că susține această idee pentru a-și opera propriile interese. Ca să fim foarte bine înțeleși-Rusia a pornit un război de agresiune și actul lor este condamnabil, dar de aici și până a-l face pe Zelenski ober general, mai sunt niște pași și niște popoare. Nu poți tu să dai ordine la toată lumea,  invocând războiul mondial.

Îngrijorător este faptul că la vârful statului nostru pare a se gândi pe ideea-totul pentru Ucraina-chiar și împotriva propriului popor. Am văzut cu toții marile probleme ale fermierilor români aflați în concurență, în propria țară, cu grânele ucrainiene. Și am mai văzut tăcerea „de aur”a voinicului nostru președinte, după binecunoscuta idee: să nu-i supărăm pe europeni. Cum de șeful Ungariei a putu să țină piept la toți marii U.E, iar când a cedat, a făcut-o în sprijinul poporului său? Nu știm exact ce a primit la schimb Victor Orban, dar faptul că a fost curtat de toți europenii vorbește despre atitudine, prestanță.

Oare de ce nu s-au mobilizat toți Marii Europei, să-l bage într-o ședință și pe Nehammer  atunci și acum,  când se încăpățânează să nu ne accepte în Schengen? Fiindcă președintelui nostru îi lipsește fermitatea, verticalitatea ungurului. Nu sunt fan Victor Orban, dar nu pot să nu-l apreciez când în numele unei țări, jumătate cât a noastră, ține piept întregii Europe și zice: „Nem”! Când ați auzit un veto din partea României? Noroc că nu mai este mult și curând vom merge la vot. Dacă vom merge tot așa, cu capul plecat, atunci, cu adevărat, pregătiți-vă bocancii!...

Dorel  Cosma