De ce nu am cumpărat, și după 89, frigidere, mașini de spălat, aspiratoare, televizoare., de la ruși?
Nu am văzut nicio mașină rusească, în preferințele cumpărătorului români, nici măcar o marcă rusească în trafic ! Doar nici ei nu stat cu tehnica pe loc ?
CAER-ul era o piață închisă, producînd prioritar, pentru URSS, cu materie primă din țările socialiste producătoare. Un jaf continuat, niciodată stopat. Da, fiecare stat mai avea cîte o portiță comercială ( noi, utilaje petroliere, construcția de nave comerciale, fabrica de automobile cu Franța ) în rest totul mergea spre Est.
În perioada 1950- 1960, ca despăgubiri de război ( chiar dacă am fost cobeligeranți spre finalul războiului, cu un rol deosebit de important în luptele din Ungaria și Cehoslovacia) au plecat în URSS 599.000 de vagoane încărcate cu o parte din bogății ale subsolului românesc, produse agricole, și s-au efectuat plăți în valută și în metale prețioase.
Vă rog nu mai amintiți de Cloșca cu puii de aur, că îmi aduc aminte de Cristoiu, patriotul, și mă apucă pandeliile ( Pandele a lui Firea, la nervi)
În timpul ocupației sovietice au fost jefuite muzee, așezăminte culturale, și au fost trimise în URSS lucrări de artă, mobilier de epocă, în valoare de aproximativ 30.000.000 de $ ! " Davai cias! " era dreptul, și bucuria lui ivan, a calmucului, a uigurului, de a avea ceva despre care i se povestise. Nici bunurile din gospodăriile, din casele cetățenilor, nu au scăpat.
Nici Görring, nici Jukov nu au fost vreodată pedepsiți, în timpul vieții, ca oameni de stat, pentru jefuirea valorilor din țările ocupate, kilometri întregi de garnituri de tren au fost îndreptate spre Karenhall și spre fiefurile mareșalului ( v. Viktor Suvorov, pe care l-am amintit )
1956: Ungaria se revoltă. Armata sovietică, chemată, chipurile în ajutor, pentru salvarea comunismului edenic, pune șenila pe unguri. Se sfîrșește în sînge. Se pare că au rămas prea puțini supraviețuitori să povestească: morți, jefuire, violuri, distrugere. Tînăra generație nu tresare la aceste amintiri. Trecutul este o abstracție. Prezentul o strîngere de mînă ,discretă, cu stăpînul inelelor .De la grenadă.
1968: Primăvara de la Praga ! Tancurile sovietice zuruie pe străzile Pragăi. Apoi, în timp, Cecenia, Georgia , Crimeea, și foarte aproape, Kazahstan ! Puțin răgaz pentru ca pacea să-și tragă sufletul: nu nu are vreme,se reia cîntecul șenilei.
Coletele trimise acasă din Ukraina, după crimă și după jaf ? Cam aceleași lucruri casnice, domestice, la nivelul ostașului: înseamnă că în 77 de ani, cetățeanul sovietic, fie și soldat încorporat, dar venit din viața civilă, nu a beneficiat, nu a folosit mașina de spălat, frigiderul, boxele ,telefonul mobil ?
În lume sunt în folosință funcțională, la ora actuală, 116.750.000.000 de telefoane mobile, la fiecare 11 zile, apar cîte o îmbunătățire și servicii tehnice noi în telefonia mobilă.
Unde se află Rossia, cea care trimite stații spațiale în Cosmos, dar tineri săi, ruși în majoritate, trăind într-un prezent comun, într-o civilizație globală își iau, ca pradă de război, un frigider ? Înseamnă că trăiesc într-o izbă, un apartament cu electricitate, au televizor, dacă nu un aparat de radio, de la care află știrile, dar numai o anumită informație, numai o singură voce, locțiitorul pravoslavnic al lui Dumnezeu pe pămîntul rusesc, ocrotit, în continuare, de steaua roșie de pe Kremlin. Ivan Groznîi ar fi mulțumit de acești oșteni.
În fond nu există războaie curate, bombardamente discrete și cavalerism. În toate timpurile,soldatul, orideunde era, a fost și este, își va dovedi întîi puterea și chemarea erecției asupra unor ființe fără apărare ,indiferent de vîrstă, și de-abia după aceea va porni cu baineta pusă, după reglement,cu flinta strălucitoare, să își ucidă semenii, nu fiindcă vrea el, ci pentru că așa vor EI, cei puțini la număr, pentru care războiul este o afacere, în ambele tabere, iar viața lor pierdută sau mutilată, aritmetică, scăderea.